Историята на Вазовия род оживя в удивителен разказ на литературната

...
Историята на Вазовия род оживя в удивителен разказ на литературната
Коментари Харесай

Историята на Вазовия род оживя в удивителния разказ на Катя ...

Историята на Вазовия жанр оживя в изумителен роман на литературната изследователка Катя Зографова пред десетки сопотненци предходната вечер. В къща-музей „ Иван Вазов “ бе сопотската премиера на нейното проучване „ Хроники на Вазовия жанр “. В него Катя Зографова изследва рода на Патриарха на българската литература, чиито корени се губят някъде в далечния 17 век, а клоните му се простират до наши дни. А в хора на изследователската си работа литературната историчка разкрила и събрала в непредвидени същински срещи най-младите потомци.

„ Хроники на Вазовия жанр “ се ражда по концепция на Григорий Вазов. Съдбата го среща с Катя Зографова и нейната книга „ Неканоничният Вазов “ в Сопот и без съмнение той се обърнал към нея с предложение да направи това проучване. Към труда на литераторката се включил и брачният партньор и Константин Зографов, който направил оформлението на книгата.

Родът Вазови е смален модел на България, а разказът за него е хроника на успехите, провалите, оцеляването на българина, макар всички тествания, обобщава Катя Зографова.

Изследователката на Вазовия жанр Катя Зографова е безценен и постоянно сърдечно посрещан посетител в Сопот. Срещите с нея са вълнуващи и неповторими. Тя схваща душата на Сопот и е изобилен източник на знания за Вазовия жанр, Това обявиха десетки сопотненци на срещата с писателката. Залата бе цялостна, ползата голям.

А изследването на рода я срещнало и сближило със експертите от къща-музей „ Иван Вазов “ и управлението на общината в лицето на кмета Деян Дойнов и заместник-кмета Николай Новаков, с игуменката на манастира „ Свети Спас “ монахиня Ксения, а също и с десетки хора от града.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР