Историята на църквата "Св. Георги" край Орешец е дълга и

...
Историята на църквата "Св. Георги" край Орешец е дълга и
Коментари Харесай

Започва дългоочакваният ремонт на 150-годишната църква в Орешец

Историята на църквата "Св. Георги " край Орешец е дълга и забавна, написа БНР. Построена е по време на турското иго, през 1866 година. Изографисана е от майстори на Тревненската школа. На стените са изрисувани облиците на светии лечители. На балкона Св. Марина е изобразена в цялостен растеж, поразяваща с чук дявола. Заради това празникът, отдаден на светицата, се тачи и до през днешния ден в Орешец. В този ден персонално видинският митрополит Даниил отслужи водосвет, с който бе обещано алегорично начало на дълго чакания ремонт на храма, който в този момент е в неприятно положение. Дълбоки пукнатини са се отворили в купола на църквата, оповестена през 1973 година за монумент на културата от локално значение. Многократните опити на цивилен организации да съберат средства за ремонта й не водят до стремежи резултат. През 2012 година е заменен покривът, само че по думите на експертите това единствено е влошило ситуацията, тъй като бетонът, който е изливан от горната страна, натоварва в допълнение основите, които така и така пропадат. Съставките в цимента пък унищожават скъпите фрески. Новото църковно настоятелство обаче е взело ориста на църквата драговолно и се чака в напълно близко бъдеще тя да бъде напълно актуализирана.
"Спечелихме план пред Министерството на културата. Сега чакаме позволение от РНДСК и действителното начало на ремонта, който ще премине на два етапа- първо ще бъдат укрепени основите, а по-късно ще бъдат възобновени и стенописите. ", изясни Кръстьо Кръстев от Църковното настоятелство.
Кметството в Гара Орешец също безусловно спомага за спасяването на храма, увери кметът Юлиян Симеонов. Сега локалната общественост се надява Видинската митрополия да следи прецизно за качественото осъществяване на ремонта, както и да обезпечи свещенник, който постоянно да служи в античния храм.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР