Историята на големите марки, останали живи и жизнени в продължение

...
Историята на големите марки, останали живи и жизнени в продължение
Коментари Харесай

Да носиш Prada

Историята на огромните марки, останали живи и витални в продължение на повече от век, постоянно е наситена със събития и внезапни обрати. Сред тях е и Prada, основана преди 110 години в Италия.

Началото

През 1913 година Марио Прада отваря дребен магазин за кожени произведения в Милано. Скоро към бизнеса се причислява и неговият брат Мартино. Целта на двамата е да оферират висококачествени чанти и куфари, които не всеки може да си разреши. Стратегията им се оказва сполучлива и марката бързо става известна измежду чужденците. Чантите се отличават със своя изящен дизайн, който включва специфични дървени дръжки, украшения, кристали и други детайли, взети от природата. По това време комерсиалната марка се назовава Fratelli Prada, или Prada Brothers в британската версия. През 1919 година компанията става формален снабдител на италианското кралско семейство. Именно заради това гербът на династия Савой участва в логото на марката. Така марката се трансформира в знак на италианската аристокрация.

По нов път

Марио Прада вярвал, че дамите би трябвало да се грижат за дома и не трябва да работят, с цел да изкарват прехраната на семейството. Затова дамите от неговото семейство не били допускани до фамилния бизнес. По подигравка на ориста обаче единственият наследник на Марио не се интересувал от нещата, с които бащата се занимавал, и по този начин щерка му Луиз Прада наследява фамилния бизнес и го ръководи съвсем двадесет години. Когато тя застава отпред на компанията, марката получава модерното кратко име Prada. Луиз подхваща агресия и уголемява продажбите в Европа и Америка. Тя също залага на безупречното качество и изискания жанр. Но последователно търсенето на тези произведения стартира да понижава, защото купувачите към този момент ги считат за неуместни и непрактични. Този отлив на интереса вещае финансова рецесия и вероятен колапс. Но…новата епоха за Prada настава през 1979 година, когато Миуча Прада, предприемчивата внучка на създателя, тъкмо в точния момент взема нещата в свои ръце. Тя демонстрира креативност и обсег, стилната къща стартира да уголемява своето въздействие и да диктува трендовете за новия сезон. Постига го с поддръжката на предприемача Патрицио Бертели, който ѝ оказва помощ да сътвори сполучливата визия за развиването на марката Prada. Двамата се срещат през 1977 година, 10 години по-късно той публично става неин брачен партньор, като и до момента двамата не престават да държат контрола над ръководството на групата.

Дързост

Миуча уголемява границите на марката и стартира да създава облекла и обувки. Тя дръзва да сътвори ново направление в създаваните артикули - дизайнерски облекла под формата на конфекция. През 1989 година Prada дебютира с първата сбирка, проектирана в успокояващи цветове, като преобладаващият цвят е черен. Линията е елементарна и елегантна. Веднага след стартирането на тази сбирка Prada печели почитатели, които обожават елегантността и лаконизма в контраст на общия кич. Благодарение на тази си храброст Prada придобива популярност и като марка за шикозни дизайнерски облекла. Брандът обаче продължава да се придържа към традицията да предлага артикули, които „ не всеки може да си разреши “. Затова и основават обособена младежка марка - Miu Miu, име, производно на името на главния мотор в дизайнерските решения Miuccia. Това се оказва печеливш ход, защото с появяването си през 1992 година новата марка притегля вниманието на младежите с употребяваните ярки цветове. Разширяването на гамата от артикули продължава със слънчеви очила, долни дрехи, аксесоари, парфюми и даже телефони. Появява се мъжката линия в спортно-ежедневен жанр.

На прага на XXI век

В началото на 2000 година са добити марките Azzedine Alaia и Car Shoe. През 2002 година в Москва е открит първият бутик. По това време в света има 160 магазина на стилната къща. Компанията отделя средства за построяването на голяма постройка в Сеул. През 2009 година е издадена обемна книга за историята на Prada. Миуча споделя, че постоянно са търсили нещо ново и провокиращо и тази книга споделя за този път. Скоро излиза линия от чанти, направени от екологични материали с нереални геометрични и флорални орнаменти. През 2010 година започва планът Country of Origin, в границите на който са пуснати четири изцяло разнообразни сбирки: шотландска, перуанска, японска и индийска. Всяка включва тъкани и елементи, характерни за съответната страна. Това е последвано през 2011 година от лимитиран набор от цветни пътни чанти и коледни ключодържатели под формата на животни, облечени в стилни тоалети. Същата година излиза екстравагантна сбирка от дамски обувки. Популярността на марката се потвърждава и от обстоятелството, че известни холивудски артисти вземан присъединяване в мъжкото шоу на есенно-зимната сбирка. През 2012 година на компанията е предоставено да създаде униформа за италианския тим по ветроходство за идващите олимпийски игри. През 2014 година парижки бутик стартира да предлага на клиентите да проектират обувките на фантазиите си. Клиентът самичък избра модела, цвета, материала, декора и даже нюанса на подметката, а буквите му са ситуирани директно под подписа на стилната къща. През 2014-а Миуча Прада напуща поста президент на компанията, само че остава креативен шеф на Prada. През 2020 година обаче тя стартира да усеща потребност от прилив на нова креативност и кани белгийския дизайнер Раф Симънс, с цел да съвместява дружно с нея позицията креативен шеф. Този ход се дефинира като самоуверен опит две огромни звезди да споделят властта на върха.

Филмово наличие

Явната връзка на Prada с филмовото изкуство стартира със основаването на костюм за Ромео, чиято роля във кино лентата " Ромео и Жулиета " (1996) е изиграна от Леонардо ди Каприо. През 2006 година излиза филмът " Дяволът носи Прада ", в основата е едноименният бестселър на Лорън Уайзбъргър, ловко пресъздаден от режисьора Дейвид Франкъл с присъединяване на Мерил Стрийп и Ан Хатауей в основните функции. Филмът носи голяма известност на марката. Друг важен план е основаването на костюми за кино лентата " Великият Гетсби ". Като част от това съдействие са готови 40 тоалета. Миуча споделя, че е търсила ентусиазъм освен в творбите на Фицджералд, само че и в остарели сбирки. После костюмите са изложени в бутик в Ню Йорк. През 2014 година компанията получава предложение за произвеждане на комплект куфари за кино лентата The Grand Budapest Hotel.

Възход, само че освен

През 2007 година дружно с LG показва мобилен телефон. Устройството даже получава няколко влиятелни награди. Малко по-късно е пуснат различен модел… Но марката има и не едно тествания. Така да вземем за пример през февруари 2015 година в The New York Times е оповестен репортаж за потреблението на щраусова кожа от първокласни фешън марки и бруталните способи за извличане на тази суровина. Твърденията се основават на траяло с месеци следствие, в което и Prada се оказва измежду от основните марки в модата, търгуващи с артикули, направени от щраусова кожа. Компанията не изчака абсурдът просто да се не помни, а разгласи, че от 2020 година животинска кожа няма да бъде използвана в дизайна на новите артикули: „ Фокусирането върху новаторски материали ще разреши на марката да изследва нови граници на изобретателния дизайн, като в същото време задоволи търсенето на етични артикули “.

Светът се трансформира, бизнесът - също, само че Prada остава законодател на модата за хора със жанр, които обичат лукса и елегантността. Компанията създава необятен диапазон от фешън артикули и всичко това с помощта на неподражаемата Миуча Прада и острия бизнес усет на нейния сътрудник в бизнеса и живота Патрицио Бертели. Под тяхно управление Prada се нарежда като една от емблематичните марки и най-известните фешън къщи на нашето време.

Скок през рецесията

Луксозната марка съумя да откри правилния метод и мина през пандемията без срив. И даже регистрира сериозен финансов растеж - през първата половина на 2022 година чистите продажби са се нараснали с 22% в съпоставяне със същия интервал на миналата година и доближават 1,9 милиарда евро. Според Прада Груп положителният резултат се дължи на положителната формула: Предлагане на нови и емблематични артикули с ясна еднаквост, което води до доста положително показване във всички продуктови категории.

Във времена на огромна промяна постоянно огромните компании губят своята еластичност. Но и на 110 стилната икона Prada пази своето достойнство.

  

Съпрузите Патрицио Бертели и Миуча Прада – Снимка Fondazione Prada

Миуча Прада за минимализма и смелите ходове

Миуча Прада защитава докторат по политология и се изявява като буйна привърженичка на Италианската комунистическа партия. Тя оказва помощ на майка си Луиза в стилния бизнес и през 70-те прави сполучлив опит с направата на дизайна на комфортни, практични и съвременни чантички от иновативни материи. Големият триумф на фешън къща Prada настава, когато тя среща Патрицио Бертели, упорития тоскански производител на кожени произведения, който има лична фабрика. В последна сметка той става неин брачен партньор и поема в свои ръце мениджмънта, финансите и маркетинга. Бертели се изявява като бизнесмен с необятен небосвод на вижданията и по тази причина е хладнокръвен, че растежът минава през придобивания – по този начин атрактивни марки като „ Жил Зандер ”, „ Хелмут Ланг ”, „ Библос ”, сериозен дял от „ Фенди ” стават част от групата. Бертели насочва фамилния транспортен съд към световни цели, да вземем за пример китайския пазар. „ Ако не бях го срещнала, евентуално щях да се откажа, или най-малко нямаше да съм способна да направя това, което през днешния ден към този момент е реалност. Най-вероятно към момента е щях да се занимавам с чанти и раници ”. Тя си дава сметка, че той я подтиква към доста от смелите ходове – да вземем за пример да вършат обувки, да предложат лична мъжка линия. През 2005 година холдингът Prada усилва внезапно вложенията си в Китай.

Един от постулатите на Миуча Прада: „ Обичам модата, само че тя би трябвало да си знае мястото, а не да ръководи живота ни. Модата е прелестна част от битието ни, всичко обаче би трябвало да се прави за наслаждение ”. Редица фешън специалисти признават заслугата на Миуча Прада към основаването и развиването на минимализма в модата, само че пък тя има несъгласия да я причисляват към минималистите. Уверява, че при нея по-скоро водещ е стремежът й да основава дрехи, които са женствени и съобразени с характерността. Нейните творения подсигуряват на клиентите нов вид „ лукс ” и вариация на лукса, като се заобикалят клишираните форми и знаци на благосъстоянието и разточителството. Една жена може да наподобява добре, първокласно и луксозно без безусловно да е отрупана в злато и диаманти, без прескъпи материи, позлата и всякакъв искра. Сдържаността, лекотата, стилната суровост стават присъщи на лукса вид Prada. До доста от истинските си хрумвания Миуча доближава, водена от своето шесто възприятие. Може би й оказва помощ неналичието на дизайнерско обучение, което някои биха сочили и като главен минус. За Миуча Прада обаче се твърди, че тя има дарба да предсказва бъдещето на модата и да стартира сеизмични трендове, които вълнуват промишлеността с впечатляващи и дълготрайни резултати.
Текстът е част от бр. 112 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР