Историческо решение. Споразумението ще потвърди македонската културна и етническа идентичност

...
Историческо решение. Споразумението ще потвърди македонската културна и етническа идентичност
Коментари Харесай

Заев: Македония ще има идентичност

Историческо решение. Споразумението ще удостовери македонската културна и етническа еднаквост един път вечно. Това написа македонският министър председател Зоран Заев след историческото съглашение с Гърция.

Двете балкански страни се схванаха за името на някогашната югославска република, която към този момент ще се споделя Република Северна Македония. Това ще разреши на Скопие да кандидатства за участие в НАТО и Европейски Съюз – до този миг Атина блокираше опитите поради името.

„ Имаме историческо. С него ще имаме македонска еднаквост “, написа във Facebook македонският министър председател. „ Нашата облага е скъпа – еднаквост и гаранция за сигурността и проспериращото ни бъдеще “, добави той.

Заев уточни, че съглашението планува потвърждаване на македонския език в Организация на обединените нации. Предвижда се провеждането на референдум в Македония. Заев акцентира, че съглашението с Гърция е исторически късмет за страната да стане част от европейското семейство.

„ С името Северна Македония е реализирано ясно разграничаване сред гръцка Македония и нашите северни съседи “, съобщи гръцкият министър председател Алексис Ципрас. Той съобщи в телевизионно послание, че 140-те страни, признали балканската страна като Македония, в този момент ще би трябвало да я признаят като Република Северна Македония.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР