Историческо богослужение в базиликата „Свети Петър във Ватикана се очаква

...
Историческо богослужение в базиликата „Свети Петър във Ватикана се очаква
Коментари Харесай

Историческо православно богослужение в базиликата "Свети Петър" във Ватикана

Историческо свещенодействие в базиликата „ Свети Петър " във Ватикана се чака през днешния ден. Пред Българското национално радио доцент презвитер Иван Иванов, новият православен български духовник в Рим, съобщи:

„ Получихме разрешение. За първи път в историята изобщо на православната черква през днешния ден ще направя молебен в базиликата Сан Пиетро, в криптата на папите, където се намира параклисът, отдаден на настойниците на Европа - т.е. светите братя Кирил и Методий ".

Също за първи път български митрополит ще отслужи света православна литургия на централния олтар в базиликата Сан Клементе, където е гробът на свети Кирил Философ. Това ще стане на 27 май, четвъртък, заяви доцент презвитер Иван Иванов.

„ По отношение на богослужението на 27 май - това ще е първата божествена литургия, която ще се извърши наоколо до мощите на Св. Кирил Философ, което за историята на православната черква е първото след IX век - първо свещенодействие от православен архиерей в съслужение със свещенослужители от нашата българска задгранична епархия.

Това ще бъде доста почтено и неповторимо, в случай че ние можем да възстановим това свещенодействие в чест и памет на живота и задачата на Светите братя Крил и Методий. Благодаря за тази опция на Негово Високо Преосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний ", сподели презвитер Иванов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР