Историческият нос Калиакра - средновековна твърдина на Добруджанското деспотство, е

...
Историческият нос Калиакра - средновековна твърдина на Добруджанското деспотство, е
Коментари Харесай

Историческият нос Калиакра е посетен от над 100 000 туристи

Историческият нос Калиакра - средновековна твърдина на Добруджанското деспотство, е посетен от над 100 000 туристи през отиващия си сезон, заяви за Българска телеграфна агенция шефът на музея в Каварна Пенко Георгиев.

По думите му ползата на ценителите на античните артефакти - изключително измежду българите, е повишен след откриването през това лято в археологическия резерват на гърне с богато богатство от 957 предмета - златни и сребърни монети, приложения и катарами, обеци, пръстени и други.

Артефактите към момента не могат да се видят, защото се обработват от археологическия екип, само че музейната експозиция на Калиакра притегля туристите с няколко златни монети, кръст-енколпион за предпазване на частици от мощи на светци, керамични съдове и други находки, проследяващи времето от тракийското наличие до късното средновековие на историческия нос, описа Пенко Георгиев. В пещерата-музей е показан и макет на нос Калиакра с крепостните стени и църкви в тогавашната столица на диктатор Добротица.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР