Историческият музей в подбалканския град Клисура получи ценно дарение от

...
Историческият музей в подбалканския град Клисура получи ценно дарение от
Коментари Харесай

Виенска печатарска преса получи като дарение Историческият музей в Клисура

Историческият музей в подбалканския град Клисура получи скъпо подаяние от Българската войска - виенска печатарска преса, която е една от първи импортирани след Освобождението от родоначалника на книгоиздаването в България Христо Г. Данов. Уникалното е, че тя е към момента работеща и през 19-ти век на нея е бил отпечатан първия вестник.

Клисура, Карлово

Печатарската преса тежи съвсем звук, и е на повече от 150 години. Внесена е в България през 1878-ма от видния клисурски литератор и преподавател Христо Г. Данов благодарение на краткотрайното съветско ръководство.
Стоян Иванов - шеф на Исторически музей - Клисура: Това, което е любопитното и скъпото за нас е допустимо, на тази печатарска машина да е отпечатан първия вестник " Марица " в Следосвобожденска България. Надявам се след време да успеем да покажем на младежите, на децата по какъв начин е ставал самия развой на печатане на книгите, които Данов през целия си живот отпечатва .
Досега пресата е била съхранявана във военното отделение в Казанлък. До 2000 година се е употребила за потребностите на армията. С нея е работил Валентин Денев.
Валентин Денев: Ведомости за бойната подготвеност, от етикетчето на боеца на леглото и на шкафчето му до самите документи които са били нужни за занятия.
Ценният експонат беше докаран на части до музея в Клисура във връзка 190-ата годишнина от рождението на Христо Данов. Дни по-късно пресата бе точно съединена от индивида, който години наред се е грижил тя да работи.
Валентин Денев: Плача от наслада, желаех да бъде някъде в музей или някъде в постройка, в която да бъде по този метод, туй не може да доближи мо дерните печати, само че въпреки всичко перото с което е писана писмеността не може да се замести с химикала.
Експонатът към този момент ще добавя особено отредения ъгъл за Христо Данов в музея.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР