Историческият музей в Бургас представя изложба на всички български светци.

...
Историческият музей в Бургас представя изложба на всички български светци.
Коментари Харесай

Историческият музей в Бургас с изложба на всички български светци

Историческият музей в Бургас показва галерия на всички български светци. Тя ще бъде подредена на 19 май. На тази дата се отбелязва самодейността "Нощ на музеите ". Това оповестиха от Регионалния исторически музей.

Изложбата "Българите светци " е най-новата авторска експозиция на бургаските историци. Работата по нея е траяла 6 месеца. Тя е сифинансирана от Министерство на културата за действия в региона на музейното дело и изобразителните изкуства.
В нея са показани 65 българи, канонизирани за светци от Българската, Сръбската, Румънската и Руска черква.

Тематично те са разпределени като светци отшелници, светци просветители, светци мъченици, светци владетели и светци църковни дейци.

Живели са във времената от IX до ХХ. Това е първата галерия в България, в която е систематизирана информация и се показват всички българи, чиито заслуги и подвизи са довели до тяхното канонизиране.

Изложбата е част от програмата на Регионален исторически музей Бургас по случай Нощта на музеите, която тази година е на 19 май. За отбелязване на инициативат, разпределени в четирите експозиции - Археологическа, Етнографска, Историческа и Природонаучна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР