Историческият музей в Асеновград вече разполага с робот, който ще

...
Историческият музей в Асеновград вече разполага с робот, който ще
Коментари Харесай

Историческият музей в Асеновград разполага с робот-асистент

Историческият музей в Асеновград към този момент разполага с робот, който ще е в услуга на хората с опорно-двигателни проблеми. С него те ще могат да доближават до експонатите и да ги прегледат. Музеят в Асеновград е спечелил конкурс за оборудването, а финансирането е обезпечено от Агенцията за хора с увреждания по стратегия за налична среда.

Асеновград

Стълбищният робот е създаден в Япония и коства 23 хиляди лв.. Той ще се употребява благодарение на музейните служащи, които към този момент са подготвени да оказват помощ при превозването на хора с инвалидни колички.
Иван Дуков, шеф на Исторически музей - Асеновград: И трябваше да се направи доста прецизна аргументация за това, че имаме първо нужда за такова оборудване и също така да бъде от по-висок клас самият стълбищен робот.
За почивните дни роботът ще се употребява след авансово записване на телефоните на музея. Експозициите са ситуирани в три здания. За да се обезпечи налична среда и в останалите две, от музея ще аплайват още веднъж за финансиране, с цел да закупят помощни уреди.
Иван Дуков, шеф на Исторически музей - Асеновград: И старинното учебно заведение, и Етнографската къща са на два етажа. Самите те също са недвижими културни полезности и нямаме право да им променяме нито фасадата, нито самата архитектурна среда.
От музея не се ангажираха със периоди за реализацията на плановете, защото ще е належащо координиране с няколко институции.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР