Историческият факултет на Великотърновския университет призова Светия синод да приеме

...
Историческият факултет на Великотърновския университет призова Светия синод да приеме
Коментари Харесай

Историци призовават Светия синод да приеме молбата на Македонската църква

Историческият факултет на Великотърновския университет прикани Светия синод да одобри молбата на Македонската черква.

Припомняме, Православната черква на Македония - Охридската архиепископия, насочи молба към Българската православна черква да я признае за независима. Ако Светият синод признае Охридската архиепископия за независима, то Македонската черква ще разгласи Българската православна черква за Църква-майка.

 Македонската черква приема българската за църква-майка, в случай че синодът я признае за независима
Македонската черква приема българската за църква-майка, в случай че синодът я признае за независима

Писмо от македонските архиереи...

В този подтекст историците от университета във Велико Търново изпратиха отворено писмо до българския патриарх Неофит и до Светия синод, в което приканват молбата на Охридската архиепископия да бъде почетена, заяви БНР.

В писмото си историците показват, че признаването на Македонската православна черква за духовна щерка на Българската ще даде модерни измерения на делото на светите Климент и Наум, на цар Борис Покръстител, на архиереи, духовници и национални будители.

Светият синод ще прегледа молбата на Македонската архиепископия на 27 ноември , понеделник.

До този миг Македонската православна черква не е приета от нито една от останалите православни църкви. Тя обаче е потърсила самопризнание от Българската православна Църква, което означавало, че пред България се отваря неповторимия исторически късмет да признае Охридската Архиепископия, с което да се продължи политиката на доближаване сред България и Македония, която стартира с подписването на Договора за добросъседство.

 Движение
Движение " Възраждане " желае България да признае Охридската архиепископия

Така Българската Православна Църква щяла да стане " майка " на Македонската черква

Припомняме, още при започване на месец септември Движение " Възраждане " моли Българската православна черква да признае Охридската архиепископия за независима, тъй като по този метод се потвърждавало, че Македонската православна Църква в действителност е българска по генезис.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР