Историческата търговска сделка след Brexit между Европейския съюз и Великобритания

...
Историческата търговска сделка след Brexit между Европейския съюз и Великобритания
Коментари Харесай

Търговското споразумение за Brexit влезе в сила

Историческата комерсиална договорка след Brexit сред Европейския съюз и Англия влиза в действие от през днешния ден - близо 5 години, откакто британците гласоподаваха " за " напускането на Съюза, оповестява ДПА.

Търговската договорка, подписана в края на декември 2020 година, беше краткотрайно приложена от началото на тази година, с цел да се даде време на Европейския парламент да я ратифицира.

Британският парламент й даде зелена светлина още през декември. След като законодателите на Европейски Съюз гласоподаваха с голямо болшинство при започване на тази седмица и Съветът на Европейски Съюз даде окончателното си утвърждение, новите правила бяха публично оповестени в формалния вестник на Европейския съюз. Това беше последната стъпка, преди комерсиалното съглашение да влезе в действие от през днешния ден - 1 май.

Договорът, включващ над 1000 страници, обгръща както комерсиалните връзки, по този начин и разпоредбите на конкуренцията, риболовните съглашения и бъдещите условия за съдействие в региона на полицията и правораздаването, превоза и енергетиката. Основната му цел е да бъдат предотвратени митата и търговията да протича по допустимо найсвободен метод.

Откакто Лондон напусна единния пазар на Европейски Съюз в края на 2020 година, връзките сред Англия и Евросъюза са обтегнати от различия по отношение на използването на споразуменията по Brexit и доставките на ваксини против ковид.

Припомняме, досега комерсиалното съглашение сред Европейски Съюз и Лондон се прилагаше краткотрайно до утвърждението му от Европейския парламент, откакто английските депутати го направиха в деня на подписването на 30 декември 2020 година Лондон утвърди молба на Брюксел утвърждението от Европейски Съюз да се отсрочи до 30 април
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР