Историческа стъпка напред към приемането на новото име на Македония.

...
Историческа стъпка напред към приемането на новото име на Македония.
Коментари Харесай

Македонският парламент разреши процедурата по промяна на името

Историческа стъпка напред към приемането на новото име на Македония. След оспорвани диспути, Народното събрание в Скопие даде ход на промени в Конституцията, които ще доведат до промяна на името на Северна Македония. Това стана допустимо с гласовете на 8 депутати от опозицията. Македонският министър председател Зоран Заев дефинира вота като " исторически ". Гръцкият му сътрудник Алексис Ципрас насочи поздравления за " общия им триумф ". Вотът беше приветстван и от Брюксел. Процесът за смяна на името би трябвало да стартира публично до две седмици.

Напрегнатите мигове преди да стане ясно решението на Народното събрание. С 80 гласа " за ", 39 " срещу " и протест от част от депутатите, македонският парламент утвърди старта на процедурата за конституционни промени.

Решаващ е бил 1 глас, дал нужното болшинство. 8 от депутатите в съпротива поддържаха решението и малко по-късно на изключително съвещание на ВМРО-ДПМНЕ бяха изключени от партията.

Премиерът Зоран Заев изрично отхвърли изказванията за договорка с опозицията и дефинира тази първа крачка към нова конституция като " историческа ".
Зоран Заев, министър-председател на Македония: Македонският парламент чу волята на жителите. Македония ще стане част от европейското семейство. Нашите фантазии, нашата визия за бъдещето на жителите, ще станат действителност.
Ако предлагането беше отхвърлено, Заев щеше да бъде заставен да свика предварителни избори.
Иван Гергиев, гражданин на Скопие: Това е в името на идващите генерации, в името на по-силна стопанска система.
Ленче Попова, жителка на Скопие: Време беше да вземат решение, което е в полза на всички нас - жителите на Македония и което ще ни даде опция за по-добър живот.
 © БТАРЕАКЦИИТЕ В АТИНА СЛЕД ВОТА В СКОПИЕ
Последната стъпка преди западната ни съседка да стане Северна Македония, е договорът от Преспа да бъде утвърден от гръцкия парламент. От Атина министър председателят Ципрас поздрави Скопие за вота.
Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция: Това е исторически ден за нашата дипломация и голяма крачка напред за Македония, която отвори пътя си към Европейския съюз и НАТО.
Както измежду част от гръцките жители, по този начин и измежду съдружните сътрудници на СИРИЗА продължава да има неодобрение против запазването на " Македония " и в новото име. Националистическата " Независими гърци " заплаши да напусне ръководещата коалиция, в случай че съглашението от Преспа бъде утвърдено.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР