Историческа среща отбеляза визитата на папа Франциск в Ирак. Днес

...
Историческа среща отбеляза визитата на папа Франциск в Ирак. Днес
Коментари Харесай

Историческа среща: папа Франциск и аятолах Али ас Систани

Историческа среща означи визитата на папа Франциск в Ирак .

Днес папа Франциск се срещна с най-висшия шиитски свещеник в Ирак, великия аятолах Али ас Систани , заяви " Ройтерс ". Срещата се организира в скромния дом на Систани, където духовникът живее от десетилетия.

Самата аудиенция на католическия свещеник е емблематична - това е първата среща сред глава на Римокатолическата черква и толкоз почитан представител на шиитския ислям.

Посещението на папата в Ирак е знаково и в поддръжка на топящото се християнско малцинство в Ирак , след години на гонения и тормоз. С тази религиозна среща на върха римокатолическият глава желае да подаде ръка на шиитския ислям, само че също по този начин да се застъпи за християните в Ирак - 1 % от популацията на тази мюсюлманска страна.

Именно Систани е една от най-авторитетните фигури в шиитския ислям в света и има съществено въздействие върху политиката, в това число и върху опълчването на групировката " Ислямска страна " през 2014 година, за което той издаде специфична фетва.

Великият аятолах Али ас Систани е декларирал през днешния ден пред папа Франциск, че християните в Ирак би трябвало " да живеят в мир и сигурност " и да се употребяват с " всички конституционни права ", прибавя Франс прес. Франциск е благодарил на висшия шиитски свещеник, че " е вдигнал глас в отбрана на най-слабите ".

Срещата e траяла 40 минути, а организациите оповестяват, че Систани, който нормално остава седнал, когато има гости, е посрещнал прав на входа на стаята си папа Франциск.
 Папа Франциск идва на посещаване в Ирак
Папа Франциск идва на посещаване в Ирак

Първата му аудиенция в чужбина от началото на пандемията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР