Историческа крепост в Газиантеп включена в списъка на световното наследство

...
Историческа крепост в Газиантеп включена в списъка на световното наследство
Коментари Харесай

Преди и след: Земетресението в Турция разруши вековни крепости в Газиантеп и Алепо

Историческа цитадела в Газиантеп включена в листата на международното завещание на ЮНЕСКО, е била разрушена при мощното земетресение с магнитуд 7,4 в югоизточната част на Турция (епицентърът на труса е регионът Пазарджик в Кахраманмараш), оповестяват турските медии.
Още по темата
Някои бастиони в източната, южната и югоизточната част на историческия палат са разрушени от земетресението, а отломките са разпръснати в близост.

Подпорната стена до крепостта също се е срутила. Частично са се срутили и куполът и източната стена на намиращата се в непосредствена непосредственост до крепостта джамия, издигната през XVII в.

Крепостта Газиантеп е ситуирана на южния бряг на река Алебен, на висок 25-30 метра рид. Няма точна информация за времето на изграждане или за архитекта. Историята на могилата, върху която се издига замъкът, обаче датира отпреди 6000 години. Освен това цитаделата и покрайнините ѝ са били известни като дребен град, наименуван Тебан, през II и III в. Археологическите разкопки демонстрират, че в началото крепостта е била употребена от римляните като наблюдателна кула и с течение на времето е била разширявана. Замъкът придобива днешния си тип през VI в. по времето на византийския император Юстиниан.

В Сирия е развалена цитаделата на Алепо, която също е в листата на международното завещание на ЮНЕСКО. Крепостта бе развалена по време на гражданската война и е възобновена след вредите през 2021 година

По последни данни резултата на труса са починали над 600 души в Турция и Сирия.

Земетресението от 7,4 по Рихтер в Пазарджик, провинция Кахраманмарас, на дълбочина седем километра е станало в 04:17 ч. локално време, заяви турската работа за изключителни обстановки. Според Евро-средиземноморския сеизмологичен център и Геологическата работа на Съединени американски щати магнитудът на труса е бил 7,8.

По-късно са регистрирани още 42 вторични труса (по други данни - 66 вторични труса), като магнитудът на най-силния от тях е 6,6. Последвалите земетресения са усетени в няколко района на Турция - Адана, Анкара, Анталия, Газиантеп, Кайсери, Мерсин, Трабзон, Санлиурфа, както и в Сирия, Ливан, Ирак, Египет, Гърция, Кипър, Армения и Израел. Италия разгласи предизвестие за цунами след земетресението в Турция, само че скоро то беше анулирано.

Според турския вицепрезидент Фуат Октай при земетресението са починали 284 души (повечето от които 70 в Кахраманмараш), а други 2323 са били ранени. В Сирия са починали 237 души, а 639 са били ранени, заяви локалното министерство на опазването на здравето. Съобщава се за починали и потърпевши в провинциите Алепо, Латакия, Хама и Тартус.

Общо 1710 здания са разрушени или развалени в разнообразни градове в Турция, сподели Октай. " Анадолу " оповестява, че след земетресението са избухнали пожари в предприятия в административни здания. В провинция Хатай се е взривил газопровод, разрушена е единствената писта на локалното летище. Летищата Кахраманмараш и Газиантеп са прекратили обслужването на цивилен полети.

Земетресението в Турция е едно от най-силните през последните години. Турската обсерватория Кандили, която се занимава с изслеване на земетресенията, съобщи, че трусовете са най-силните след земетресението от 17 август 1999 година, което засегна град Измит, на 90 км южно от Истанбул. По публични данни тогава са починали над 17 хиляди души, а още близо 44 хиляди души са били наранени.

Геоложката работа на Съединени американски щати отбелязва, че земетресението в Кахраманмараш е едно от най-силните в страната за последните 100 години. Американски геолози пък го съпоставят със земетресение с магнитуд 7,8, което се случва в Източна Турция през 1939 година и при което умират повече от 30 000 души.

Както отбелязва Си Ен Ен, приблизително годишно в света има по-малко от пет трусове с магнитуд към 7,8. В самата Турция, където сходни бедствия се случват постоянно, през последните 25 години е имало седем трусове с магнитуд 7 или повече.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР