Истинското чакане за Шенген започва през 2011 г., защото още

...
Истинското чакане за Шенген започва през 2011 г., защото още
Коментари Харесай

Голямото чакане за Шенген се точи от 10 години, негодува Кунева

Истинското очакване за Шенген стартира през 2011 година, тъй като още тогава страната ни е имала техническата подготвеност за влизане. Това изясни Меглена Кунева, някогашен основен договарящ с Евросъюза и първи български еврокомисар.

„ Оставаше политиците да си свършат работата. Да се твърди, че техническата оценка, прави работа за всичко, не е правилно. Това е належащо, само че не задоволително изискване. Всички го знаят. От една страна има Комисията и Парламентът, от другата страна са страните-членски. Не е чужд процеса. Такъв е съюзът ”, сподели Кунева пред Нова телевизия. 
След 2011 година обаче политическият напън почнал да отслабва.

„ Дори и сега приказваме най-вече за миграцията, а не приказваме за изгодите от участието ни в Шенген. Днес комисарката по правораздаване и вътрешен ред се обърна към българските жители, не към политиците. Тя сподели, че българските жители заслужават да бъдат в Шенген. Според мен това е тонът ”, сподели Мадам " Йес ".

Относно Хърватия Кунева сподели, че там се следи доста сериозна политическа воля и доста положително показване.

„ Хърватия построи мост за 500 милиона евро за 36 месеца, без нито един сигнал за спор на ползи, корупция и така нататък Това са добре ръководени процеси ”, изясни някогашният еврокомисар.

„ В момента към Румъния се реферира като едно малко знамение на Балканите. Тя изпревари Литва и Латвия, Унгария, Гърция във връзка с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, във връзка с заплати ”, сподели Кунева. По думите й Букурещ е дал положителни сигнали за битката с корупцията.

Според Кунева сега за България е добре, че върви с Румъния, тъй като северната ни съседка ни дърпа напред.

„ Но в случай че продължаваме да не вършим нужното, може да се стигне и до ново решение. Тогава би било към този момент рисково ”, изясни още тя. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР