Истинската зима започна да дава знак за себе си. Днес,

...
Истинската зима започна да дава знак за себе си. Днес,
Коментари Харесай

Малко студ и в София се дими като за последно СНИМКИ

Истинската зима стартира да дава знак за себе си. Днес, с спирания, преваляванията ще продължат и на доста места ще са обилни.

В по-голямата част от страната ще вали дъжд, а сняг в северозападните региони. Това предвижда синоптикът на Национален институт по метеорология и хидрология Евгения Егова. Вятърът ще се ориентира от север-североизток, ще е слаб и сдържан и с него ще стартира по-трайно захлаждане.

Снимка: Съйко СЪЕВ/БЛИЦ

Максималните температури ще са от 0° до 5° в Северна България, в Южна - сред 5° и 10°, в крайните югозападни региони и малко по-високи.

И това е единствено началото. Следващия уикенд заран тук-там в Северна България температурите ще се към и под минус 15°C, а дневните ще са негативни за цялата страна. Това предвижда синоптичката от Национален институт по метеорология и хидрология Анастасия Кирилова.

Снимка: Съйко СЪЕВ/БЛИЦ

Веднага с лекото рухване на температурите, кюмбетата в София се задействаха с всичка мощ. От комините бълват черни сажди, които засядат в дробовете ни за дълго време и ни пречим да дишаме. Масова процедура е с изключение на държа и въглища във въпросните отоплителни уреди да сегорят още парцали, отработено масло, гуми, дограми и всевъзможни други запалими материи.

Очевидно жителите не са поискали да се възползват от главната мярка на общината за битка с фините прахови частици - промяната на мръсните печки, и по този метод да облекчат живота или най-малко белите дробове на примерните софиянцки, които всеки леден месец се бъркат в джоба за парно или електрическа сила.

Снимка: Съйко СЪЕВ/БЛИЦ
За задачата има обезпечени средства по два европроекта, непосредствено от Брюксел по стратегия Life и от оперативната стратегия "Околна среда ", по които общо са планувани 77.3 млн. лева

Снимка: Съйко СЪЕВ/БЛИЦ
От 55 000 семейства, отопляващи се на дърва и въглища, едвам близо 5700 са декларирали интерес по двете стратегии или едвам 10.3 на 100.
Над 500 филтъра на комини на жилищни здания е сложила Столична община в регионите с най-голям риск за замърсяване в София - "Красна поляна " и "Слатина ". През 2021г. следва да се инсталират още толкоз.

Прогнозите са през 2021 година 9500 семейства да подменят старите си отоплителни уреди с нови по- екологични.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР