Истинската история зад откриването на ТитаникВ продължение на години заслугата

...
Истинската история зад откриването на ТитаникВ продължение на години заслугата
Коментари Харесай

Истинската история зад откриването на „Титаник”

Истинската история зад откриването на „ Титаник ”
В продължение на години заслугата за невероятното изобретение на останките на „ Титаник “ на дъното на океана през 1985 година беше отдавана на напъните на учените. Но това се оказа илюзия, оповестява Си Ен Ен.

В изявление за американската телевизия Робърт Балард, откривателят на „ Титаник “, споделя за събитията, довели до откритието, които към този момент не попадат в графата „ класифицирана информация “. Балард твърди, че научната експедиция е част от секретна задача на американските военни, чиято цел била да си върнат две потънали на океанското дъно нуклеарни подводници.

„ Те не желаеха светът да знае за това, по тази причина аз трябваше да измисля история за прикритие “, твърди Балард.

Истинската история за случилото се в този момент е част от експозиция в „ Националния географски музей “ във Вашингтон, която ще бъде отворена до края на годината.

Балард е бил пълководец в американския флот и академик в Океанографския институт „ Уудс хол “. Флотът му предложил средства и опция за издирването на „ Титаник “, само че единствено при изискване, че първо потърси нуклеарните подводници “Трешър ” и „ Скорпион “, потънали през 60-те години на предишния век.

„ Знаехме къде са подводниците “, споделя Балард. „ Това, което военните желаеха от мен, беше да отида до там, без да разрешавам на руснаците да ме последват, тъй като те се интересуваха от нуклеарните оръжия, които бяха на „ Скорпион “. Трябваше да ревизира и какъв е резултатът, който оказват нуклеарните реактори върху околната среда. Издирването на „ Титаник “ послужи като идеално прикритие и пресата не разбра нищо, за това какво в действителност правех “, добавя той.

Когато екипът му завършва с изследването на нуклеарните подводници “Трешър ” и „ Скорпион “ остават едвам 12 дни до края на пътуването им – време, през което могат да потърсят печално потъналия транспортен съд.

Известният транспортен съд, потопен след конфликт с айсберг по време на първото си корабоплаване, е открит на дъното на Северния Атлантически океан на дълбочина от 12 000 фута.

„ Когато открихме „ Титаник “ естествено бяхме разчувствани, защото не беше лесна задача. Ние успяхме “, спомня си Балард.

Известното изобретение притегля голямо медийно внимание, само че същинската задача на експедицията остава в сянка. В публикация на „ Ню Йорк таймс “ няколко дни след оповестяването на откритието се съдържа серия от „ отводи от коментар “ на публични лица на въпроси, загатващи за намесата на военните.

Говорителят на флота по това време капитан Брент Бейкър декларира, че единствената цел на експедицията е била да се тества океанографската система, а учените отхвърлят намесата на военните по какъвто и да било метод. „ Нямаше нищо класифицирано “, декларира доктор Робърт Спиндел, ръководителят на инженерния департамент на „ Уудс хол “, пред „ Таймс “.

„ Това не е по този начин “, признава Балард и добавя: “Това не беше и единствената ни задача “.

„ Не мога да приказвам за другите си задачи с флота. Те към момента са класифицирани “, безапелационен е той. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР