Истината е, че сме много афектирани. Очаквахме го като решение,

...
Истината е, че сме много афектирани. Очаквахме го като решение,
Коментари Харесай

Ресторантите искат да отворят след 10 дни, хотелите – компенсации


" Истината е, че сме доста афектирани. Очаквахме го като решение, само че, като цяло, няма по какъв начин бизнес, който е работил 17-18 дни, за отварянето на който са вложени хиляди левове, сега още веднъж да изпада в локдаун. Още повече, че доста малко от хората имат вяра, че това ще трае 10 дни. Коментират се някакви неща, че след 10 дни ще се отворят единствено външните елементи на заведенията - градините, което въобще не устройва сектора. Да не приказваме за нощните клубове, които трябваше да отворят на 1 април ", сподели пред БНР Мартин Сотиров, зам.-председател на Сдружението на заведенията в България. Той разгласи, че ресторантьорите ще упорстват да отворят незабавно, след 11 дни, и то по метода, по който отвориха на 1 март.

Търговците на дребно също излязоха с претенции. Отворено писмо до управляващите изпратиха от Българската ритейл асоциация, която сплотява над 100 представители на търговията на дребно. Те упорстват за незабавни финансови ограничения за затворените бизнеси. Те настояват, че още си чакат към този момент плануваните помощи. От Асоциацията показват още, че чиновниците в магазините са също „ на първа линия “ и молят въпросът с тяхната имунизация да бъде прегледан с приоритет.

Само през последните 3 месеца членовете на Българската ритейл асоциация са изгубили стотици милиони лв.. Около 15% от търговците на дребно у нас към този момент са банкрутирали, се показва още в писмото.

И хотелиерите са недоволни – те няма да затварят, само че ще би трябвало да хранят гостите си по стаите. От сектора разясниха, че в случай че затворят заведенията за хранене си, няма да има посещаемост. Не може хотелите да се трансформират в първокласни общежития, да принуждавате нашите посетители да се хранят в стаите, което е в пъти по-нехигиенично и рисково, декларират от Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

Работата на хотели без заведенията в тях е нарушаване на Закона за туризма, споделят от сдружението. В случай, че Националният щаб смята, че би трябвало да се прекрати тяхната активност - да затвори хотелите напълно и да заплати сметката, разясняват от сектора.

За следващ път властта си измива ръцете посредством ограничения, с които нарушава закона. За следващ път се затварят хотелите действително, а не се компенсира бизнеса. След като кабинетът има воля да затвори заведенията за хранене в местата за настаняване, неотложно би трябвало да направи това и с хотелите и без закъснение да заплати обезщетения на бизнеса в цялостен размер. При затворени заведения за хранене в хотелите е ясно, че туристи няма да има. Това е трети път от началото на пандемията, припомнят хотелиерите.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР