Истанбул. Група турски ислямски фундаменталисти призовават мюсюлманите да се съберат

...
Истанбул. Група турски ислямски фундаменталисти призовават мюсюлманите да се съберат
Коментари Харесай

Protothema : Турски ислямски фундаменталисти искат Света София да бъде превърната в джамия

Истанбул. Група турски ислямски фундаменталисти приканват мюсюлманите да се съберат на митинг пред Света София в Истанбул и да изискат в миналото най-голямата християнска катедрала, която сега е музей в Турция, да бъде превърната в джамия, написа електронното издание на вестник Protothema .
Както написа sigmalive.com, група фанатични мюсюлмани приканват своите единоверци за деяние посредством огромна акция в обществените мрежи с видеоклипове и постери. Те желаят след петъчната молитва на 1 февруари да бъде проведен огромен митинг, на който да упорстват за превръщането на Света София в джамия.
Датата на митинга не е инцидентна, написа изданието, тогава ще отбележат 84 дни от деня, когато катедралата е превърната в музей.
„ Ще се молим на Аллах. Надяваме се, че проклятието над нас ще бъде вдигнато “, е декларирал един от уредниците, съгласно цитата на „ Прототема “.
Гръцкият вестник напомня, че Света София е издигната през 537-а година в чест на Божията премъдрост (София), както е и името на клатедралата. Тя е превърната в джамия през 1453 година, когато Константинопол е певзет от османските турци. След това, през 1935 година, храмът е трансфорат в музей от наследника на Османската империя – светската Турска страна.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР