Испанското правителство призна правомощията на новоизбрания регионален премиер на Каталуния

...
Испанското правителство призна правомощията на новоизбрания регионален премиер на Каталуния
Коментари Харесай

Мадрид vs. Каталуния - война докрай

Испанското държавно управление призна пълномощията на новоизбрания районен министър председател на Каталуния Ким Тора, само че възрази против избора му на министри - някои от които се намират в ареста - и отхвърли да утвърди определения от него екип, съобщи Reuters, като се базира на публични документи. Този процес значи, че Мадрид ще продължи да постанова директно ръководство над североизточната област.

Тора е сепаратист, искаща да възвърне състава на държавното управление, което разгласи самостоятелност от Испания през октомври, и за задачата предложи за министри четирима души, които или са в ареста, или живеят в самоналожено заточение.

Мадрид и Барселона са в продължаващо към този момент месеци наред опълчване между тях, откакто през декември на свиканите от централното държавно управление предварителни избори в Каталуния сепаратисткият блок резервира болшинството си в районния парламент.



По силата на изключителното законодателство, разрешило да бъде въведено директното ръководство над делата на Каталуния, Мадрид би трябвало да постави завършек на директното ръководство, щом бъде изцяло формирано каталунско държавно управление с назначени министри.

Централната власт обаче съобщи, че номинирането на четиримата, които са обвинени за закононарушения, вариращи от протест до злоупотреби с обществени средства, съставлява умишлена провокация.

Сега към този момент не е ясно по кое време ще бъде анулирано директното ръководство на Мадрид. Испанският министър председател Мариано Рахой съобщи, че се надява Каталуния скоро да сформира жизнеспособно държавно управление, което да съблюдава законите.



"Надявам се скоро да има държавно управление, което да е жизнеспособно, което да съблюдава закона и да влезе в разговор с нас ", сподели той в тирада в Галисия. "Да бъде такова държавно управление, което ще работи за връщане на институционалната и политическа нормалност в нашата страна. "

Испанските съдилища постановиха, че референдумът за самостоятелност от 1 октомври и провъзгласената по-късно самостоятелност от Испания са противозаконни, тъй като опонират на испанската конституция, в която е записано, че Испания е неделима.

В събота Рахой беседва по телефона с двама опозиционни водачи - Педро Санчес на Испанската социалистическа партия и Алберт Ривера на групировката "Гражданите ", с цел да обсъдят ситуацията и да изиска поддръжката им.



Миналата седмица районният каталунски парламент утвърди кандидатурата за районен министър председател на Тора. Тя бе препоръчана от намиращия се сега в Германия някогашен водач на Каталуния Карлес Пучдемон.

Пучдемон изчаква в Германия решението на немския съд, който би трябвало да се произнесе по искане на Испания за изгонването му по обвинявания в корист с обществени средства, обвързвана с организирането на противозаконния референдум за самостоятелност на Каталуния, провел се през октомври.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР