Испанският писател Карлос Руис Сафон, станал световноизвестен с романа си

...
Испанският писател Карлос Руис Сафон, станал световноизвестен с романа си
Коментари Харесай

Почина испанският писател Карлос Руис Сафон

Испанският публицист Карлос Руис Сафон, станал знаменит с романа си "Сянката напразно ", умря на 55-годишна възраст, съобщи Франс прес.

"Карлос Руис Сафон, един от най-хубавите модерни романисти, се спомина през днешния ден. Ние постоянно ще си спомняме за теб, Карлос! ", написа издателството на създателя - "Планета ", в Туитър.

Писателят е умрял в дома си в Лос Анджелис в резултат на раково заболяване. Издателство "Планета " публикуваше 20 години романите на Сафон, измежду които четирилогията му "Гробището на забравените книги ". Тя бе издадена в интервала 2001-2016 година и включваше романите "Сянката напразно ", "Играта на ангела ", "Затворникът на парадайса " и "Огнената роза ".

Издателството цитира в своето официално съобщение мисъл на бащата на Даниел Семпере, основния воин на книгата "Сянката напразно ", един от най-продаваните испански романи:

"Всяка книга, всеки том, които виждаш, имат своя душа. Душата на този, който ги е написал, душата на този, който ги е прочел и който е мечтал дружно с него! ".

Действието на романа "Сянката напразно " се развива в Барселона след Гражданската война /1936-1939/. В него бащата на Даниел Семпере му разкрива Гробището на изгубените книги, загадка и митична библиотека под формата на лабиринт, към която се развива цялата сага.

Тази превъзходна творба, оповестена през 2001 година се трансформира в голям издателски триумф. Книгата е преведена на към 50 езика и е продадена в милионен тираж из целия свят. С нея създателят Карлос Руис Сафон се утвърждава като знаменит публицист, който преди този момент беше разгласил единствено юношеска литература.

Роден в Барселона през 1964 година, Сафон получава образованието си в йезуитско религиозно учебно заведение. Започва да учи публицистика, само че още първата година получава предложение за работа в региона на рекламата. Издига се до креативен шеф на огромна организация в Барселона. От 1993 година до 2006 година живее в Лос Анджелис, където работи като сценарист, след което се връща в Барселона. През 1992 година взема решение да се откаже от рекламата и да се посвети на литературата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР