Испания подновява днес общинските съвети и парламентите на 12 от

...
Испания подновява днес общинските съвети и парламентите на 12 от
Коментари Харесай

Местни и регионални избори в 12 испански области

Испания възобновява през днешния ден общинските препоръки и парламентите на 12 от общо 17 самостоятелни области, съобщи Агенция Франс Прес.

Около 35,5 милиона гласоподаватели, от които над 400 000 чужденци, пребиваващи в страната, имат право на глас в  8131 общини, с цел да изберат над 67 000 общински съветници, показва Българска телеграфна агенция.

Колкото до областите избори в 10 от тези 12  области, в които ще се гласоподава през днешния ден, след предходните избори през 2019 година са ръководени от Испанската социалистическа работническа партия на премиера Педро Санчес. На места тя ръководи сама, а само че в множеството случаи тя се е коалирала с друга партия. Две от областите са ръководени от консервативната Народната партия, съществена опозиционна мощ в Испания.

Вотът през днешния ден е значим, тъй като в края на годината в Испания ще има парламентарни избори и и настоящето гласоподаване ще покаже какви са настройките на гласоподавателите.

Допитванията демонстрират, че на националните избори Народната партия ще победи, само че без безусловно болшинство пред лявата коалиция на власт, формирана от социалистите и от радикалната левица " Подемос ".

В Испания самостоятелните области имат и разширени пълномощия по редица въпроси, от образованието до опазването на здравето

Допитванията за днешните избори на Центъра за социологически проучвания демонстрират, че социалистите ще получат към 30,2 %, а Народната партия - 27,9 % на общинските избори.

Но най-интересни ще са регионалните избори. Народната партия се надява да открадне до 6 районни държавни управления от социалистите. Това би било победа на новия водач на партията Алберто Нунес Фейхоо. Но даже успеха на Народната партия в четири области се счита за триумф.

Всички ще наблюдават и резултата на крайната десница " Вокс ", чиято цел е да стане незаместим сътрудник за Народната партия във допустимо повече регионални държавни управления. В този тандем те ръководят една област.

Сред основните изборни борби са тази за преизбирането на дясната и доста амбициозна лидерка на самостоятелната област Мадрид Исабел Диас Аюсо от Народната партия. Въпросът е дали тя ще получи безусловно болшинство. Във Валенсия  националната партия се надява да  отнеме от социалистите по едно и също време кметството на едноименния град и районното държавно управление. В Барселона допитванията демонстрира, че социалистите биха могли да вземат кметството.
По обявата работи: Георги Николов
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР