Испания направи голяма крачка към класиране на осминафиналите на световното

...
Испания направи голяма крачка към класиране на осминафиналите на световното
Коментари Харесай

С куриозен гол Испания пречупи Иран за първа победа на световното

Испания направи огромна крачка към класиране на осминафиналите на международното състезание след победа с 1:0 над Иран. Иберийците не направиха най-хубавия си мач, само че стигнаха до трите точки, с помощта на чудноват гол. Той беше записан на сметката на Диего Коста, откакто топката рикошира от неговия крайник при опит за изчистване от бранител на Иран.

В огромни интервали от срещата Испания не беше на равнище и сподели друга игра от тази против Португалия. Защитата пред Давид Де Хеа позволи значително съмнения, а в офанзива испанците срещнаха добре проведен противник.

Гол на Иран беше анулиран в 63-ата минута след засада на Сайед Езатолахи.

След първите две завъртания в група В Португалия и Испания разделят първата позиция с по четири точки. Двата отбора имат и идентична голова разлика – 4:3. Иран остава трети с три точки, а Мароко към този момент отпадна след две следващи загуби.

В последния кръг на 25 юни Испания среща Мароко, а Иран излиза против европейските първенци от Португалия.

С голямо предпочитание и доста разход на сила иранските футболисти съумяха да обезвреждат всички опити на " Фурия роха " да означи гол. Макар да владееха топката в едвам 19% от времето, играчите на Карлош Кейрош действаха доста дисциплинирано в отбрана. В огромни интервали от мача те бяха зад линията на топката, само че непрекъснато създаваха числено преимущество, с цел да стопират испанците.

Едва след 15-ата минута иберийците започнаха да играят на по-висока скорост, сменяха позициите си и прибегнаха към обичайния си жанр, което на няколко пъти разклати иранците.

Най-добрите благоприятни условия за испанците се откриха пред Давид Силва и Диего Коста. При първият случай халфът опита атрактивен ножичен удар, само че стреля над вратата. Вратарят на Иран Бейранванд трябваше да се намесва единствено един път, само че даже не беше заплашен съществено преди почивката.

 Давид Силва с гръмък удар.
© Reuters

Давид Силва с гръмък удар.

След като иранците бяха добре групирани в личната си половина, испанските играчи започнаха да играят основно в средата на терена, пробвайки да освободят фланговете. Дори и пробивите на бранителите Жорди Алба и Даниел Карвахал обаче не носеха триумф.

Испания приключи с 10 удара, от които единствено един беше прецизен. Иранските футболисти блокираха пет изстрела на международните първенци от 2010 година

Шансовете на Иран пък бяха извънредно лимитирани и персийците пробваха единствено два пъти да обстрелват Давид Де Хеа.

Най-спорният миг в първата част беше едно настъпване на Диего Коста против иранския вратар. Бейранванд опита да играе на нерви с нападателя на Испания, само че Коста го настъпа съзнателно, секунди откакто иранецът улови топката. Въпреки това съдията от Уругвай Куня не посмя да покаже картон на тарана.

 Иранските футболисти желаеха картон за Коста поради настъпване против вратаря.
© Reuters

Иранските футболисти желаеха картон за Коста поради настъпване против вратаря.

След приспивното движение през първото полувреме, втората част стартира надалеч по-интересно. Испания подвигна скоростта и в границите на пет минути три пъти сътвори ужас в наказателното поле на Иран. Веднъж обаче Коста се размина с топката, а ударите на Иско и Бускетс не откриха задачата.

В 52-ата минута обаче изненадващо Иран можеше да поведе след центриране от корнер. Пике не се намеси добре, изчиствайки топката, а Ансарифард стреля от воле, само че кълбото срещна външната част на мрежата.

Вихреното движение от началото на втората част обаче продължи и в 54-ата минута и " Фурия роха " откри. Ситуацията беше куриозна, откакто Коста в началото не съумя да стреля, Рамин Резаян опита да почисти топката, само че я прати в крайници на испанския нападател, откъдето тя попадна в мрежата – 1:0.

 Ситуацията, при която Испания съумя да поведе.
© Reuters

Ситуацията, при която Испания съумя да поведе.

Попадението беше записано на Коста и по този начин испанският нападател към този момент стана с три попадения, колкото има и Денис Черишев от Русия.

Попадението на Коста разсъни иранските футболисти, които на собствен ред погледанаха доста по-смело към испанската врата. Буквално няколко минути, откакто получиха гол, играчите на Кейрош тотално смениха метода си на игра и излязоха по-напред. Те бързо стигнаха до вратата на Де Хеа.

В 63-ата минута Иран даже стигна до гол, който обаче беше анулиран. Сайед Езатолахи се разписа след безредие от статично състояние. Страничният арбитър обаче маркира засада, откакто централният нападател Азмун игра с топката при центрирането.

 С чудноват гол Испания пречупи Иран за първа победа на международното
© Reuters

Положението обаче не беше изгледано от съдията Андрес Куня на видеоповторение, като той не употребява VAR, доверявайки се само на помощника си си видеоасистентите.

До края на дуела Испания играеше само, с цел да задържи нежния си задатък. За сметка на това Иран се хвърли в предни позиции и стигна до няколко рискови центрирания, които демонстрираха, че отбраната на испанците изпитва съмнения.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (255)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР