Исландия гласува в събота след четиригодишно управление на безпрецедентна ляво-дясна

...
Исландия гласува в събота след четиригодишно управление на безпрецедентна ляво-дясна
Коментари Харесай

Избори: В Исландия се задава политическа главоблъсканица

Исландия гласоподава в събота след четиригодишно ръководство на невиждана ляво-дясна коалиция, съумяла да приключи цяло вулканично десетилетие на рецесии и кавги. Формирането на ново държавно управление обаче може още веднъж да нажежи ситуацията.
Още по тематиката
Оглавяваща ляво екологично придвижване, което в никакъв случай до тогава не бе стояло отпред на Исландия, министър-председателката Катрин Якобсдотир се бори за втори мандат на фона на умиротворен естествено, само че и раздробен повече отвсякога политически пейзаж.

 Първата европейска страна, преборила COVID-19? Как Исландия управлява вируса Виж още

Според социологическите изследвания девет партии - рекорден брой - наподобява ще си поделят местата в Алтинга, основания преди повече от хилядолетие парламент, което прави изключително неразбираем вероятния държавен алианс.

С 33-ма депутати от общо 63 досегашната коалиция съставлява хетерогенен съюз, сплотяващ Партията на независимостта (консервативна, 16 места) на Бярни Бенедиктсон - човек врял и кипял в исландската политика, Прогресивната партия (десноцентристка, 8 места) и Движението на левите зелени на госпожа Якобсдотир (11 места).

Едва за повторно след финансовата рецесия от 2008 година едно държавно управление приключва до дъно четиригодишния си мандат на обширния остров, чието население наброява единствено 370 000 души, 255 000 от които - гласоподаватели.

В атмосфера на съмнение към политическата класа и повтарящи се кавги исландците трябваше пет пъти да застават пред урните от 2007 до 2017 година, с цел да възобновяват състава на своя парламент.

" Това държавно управление не бе основано с предпоставката да предприеме промени в обществото, а по-скоро за да откри взаимно битие на политическите сили в една от дълго време неспокойна страна ", напомня Ейрикур Бергман, който преподава политически науки в университета " Бифрьост ".

 Исландските ледници са изгубили 750 квадратни километра за 20 години Виж още

Резултатите на партиите в сондажите са доста близки: предишния месец те обещаваха на досегашния екип прекомерно дребна преднина, а по-скорошните му вещаят неуспех, в случай че си подсигурява с доста труд поддръжка от някоя четвърта мощ.

Приветствана като почтен и откровен човек, 45-годишната Катрин Якобсдотир съумява да резервира тази известност с помощта на своя консенсусен жанр на управление и положителното ръководство на рецесията с КОВИД-19. В Европа Исландия е измежду страните с най-хубави достижения против ковид, взел там едвам 33 жертви.

" Според мен това държавно управление свърши добра работа и в действителност сподели вероятното в политически проект ", съобщи държавничката тази седмица пред Агенция Франс Прес.

 Пробуден след 6000 година исландски вулкан е разгласен за продажба (снимки и видео) Виж още

Партията на независимостта, за която считат да гласоподават сред 20 и 24 % от гласоподавателите, евентуално ще остане най-голямата политическа мощ и нейният ръководител Бярни Бенедиктсон разчита да се възползва от това.

Наследник на фамилия, властвала над исландската десница, някогашният министър председател (от януари до ноември 2017 г.) и настоящ финансов министър оцеля, въпреки да бе забъркан в абсурда с " Панамските документи ".

" Оптимист съм, чувствам, че ме поддържат ", съобщи той в понеделник на избирателен протест и предвижда, че партията му ще бъде и отсега нататък " гръбнакът на едно ново държавно управление ".

Раздробеност

Зад нея обаче се подреждат най-малко пет политически сили, които се чака да съберат по 10-15 на 100 от гласовете - с изключение на Движението на левите зелени и Прогресивната партия виждаме измежду тях левия Социалдемократически алианс, анархистичната Партия на пиратите и десноцентристката Партия на обновлението.

" Това държавно управление няма ясна опция. Ако то падне и (трите партии) не съумеят да продължат дружно, ще настане цялостна неразбория и ще бъде основана нова коалиция ", счита Ейрикур Бергман.

Първите резултати, напълно частични, ще станат известни в събота, щом в 22.00 по Гринуич приключат работа изборните секции, само че с цел да се очертае болшинство, сигурно ще потрябва повече от една нощ преброяване на бюлетини.

Формирането на държавно управление от две политически сили към този момент е невероятно, осъществимите разновидности с троен съюз са малко и може да забележим в Исландия нещо небивало - държавно управление на четири или пет партии.

" Това прави съдружната игра доста по-различна от досегашната. Според мнозина такива обединения ще са прекомерно нестабилни ", разяснява Оулафюр Хардарсон, учител по политически науки.

КОВИД-19 сложи проблемите на опазването на здравето в центъра на дебатите - левицата брани държавната система, а Партията на независимостта упорства за приватизация в тази сфера.

Търпейки загуби от сриването на туризма, най-значителния бранш от своята стопанска система, в резултат на епидемията, Исландия разгласи най-големия си държавен недостиг от 2008 година и постави на масата деликатния проблем с налозите.

По-малко са различията по отношение на климата и околната среда - въпроси, присъстващи по-осезаемо отвсякога измежду грижите на исландците.

Редица партии оферират да се употребяват по-добре стопроцентово възобновимите запаси на вулканичния остров, който е отличник в потреблението на геотермална сила и започва наскоро най-мащабния план за изсмукване на въглероден диоксид напряко от въздуха.

Превод Андрей Шарков, БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР