Забавянето на изборите в Пакистан поражда съмнения относно „свободния и честен“ вот

...
Исламабад, Пакистан – Съобщението, че общите избори в Пакистан ще
Коментари Харесай

Исламабад, Пакистан – Съобщението, че общите избори в Пакистан ще се проведат в края на януари вместо през ноември, предизвика смесени реакции сред политически партии и анализатори, като някои изразяват скептицизъм относно това дали изборите ще бъдат свободни и честни.

Малко след като парламентът на страната беше разпуснат на 9 август, бяха изразени опасения, че изборите ще бъдат отложени след изискуемия по конституция 90-дневен период.

Продължавайте да четете

списък от 3 артикула Име на Пакистан Отбор за Световната купа по крикет на ICC, контузеният играч Насим Шах отпаднаПакистанският съд удължи задържането на бившия премиер Имран Хан в случай на „шифър“„Как ще платя?“: Стръмни сметки за електроенергия , нарастващата инфлация удари бедните в Пакистанв края на списъка

В четвъртък Избирателната комисия на Пакистан (ECP) обяви в изявление, че изборите сега ще се проведат през последната седмица на януари.

Аасия Риаз, високопоставен служител на независимия политически мозъчен тръст, Пакистанския институт за законодателно развитие и прозрачност (PILDAT), каза в петък, че съобщението на ECP е стъпка в правилната посока, но му липсва съществена информация.

„Все още няма дата и график за общите избори и това е повод за безпокойство“, каза Риаз пред Al Jazeera, добавяйки, че трябва да се избягват допълнителни забавяния.

„Трябва да се проведе ново гласуване и не може да се отлага за неопределено време“, каза тя.

В изявлението на ECP се казва, че окончателният списък с преначертани карти на избирателните райони ще бъде издаден на 30 ноември, което позволява 54-дневна предизборна програма, състояща се от подаване на документи за номинация, обжалвания и провеждане на кампании.

По конституция е предвидено избори да могат да се провеждат само след преначертаване на избирателните райони според резултатите от последното преброяване, процес, който ще отнеме поне четири месеца, каза ECP.

Политическият наблюдател Беназир Шах каза, че е тревожно, че все още не е определена конкретна дата за изборите и обвини ЕКП в „избягване на една от основните си отговорности“.

„Няма обяснение от ECP за това какво причинява забавянето на предоставянето на дата или изборен график“, каза тя.

„Това колебание идва в момент, когато някои политици, смятани за близки до военната върхушка, намекват за удължаване на мандата на служебното правителство. Важно е ECP да се справи с тези страхове“, каза Шах от Лахор.


След разпускането на парламента миналия месец Пакистан се управлява от служебно правителство, ръководено от министър-председателя Анваар-ул-Хак Какар, чийто мандат е да гарантира провеждането на прозрачни избори.

Въпреки това, тъй като основната опозиционна партия в страната, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) и нейният лидер, бившият премиер Имран Хан, бяха изправени пред месеци на репресии в целия щат, бяха изразени опасения относно това дали служебното правителство и ECP са в състояние да проведат честни избори.

Хан и неговото правителство бяха отстранени миналата година през април чрез парламентарен вот на недоверие. 70-годишният мъж, който водеше кампания в цялата страна за провеждане на предсрочни избори след отстраняването си, беше вкаран в затвора на 5 август по обвинения в корупция.

По-късно съд отложи тригодишната му присъда, но Хан остана в затвора по обвинения, свързани с делото „cypher“, в което той беше обвинен в оповестяване на съдържанието на дипломатическа телеграма с политически цели.

Лидерът на PTI Таймур Джагра разкритикува съобщението на ECP, като каза, че провеждането на избори 90 дни след разпускането на парламента е „задължено черно на бяло в конституцията“.

„Ние създаваме все по-опасни прецеденти за нашата демократична система. Свободните и честни избори са на критичния път за политическа стабилност в Пакистан. А политическата стабилност в Пакистан е и трябва да бъде важна за света“, каза Джагра, добавяйки, че въпреки забавянето неговата партия ще „порази“ съперниците си в изборния ден.

„Репутацията на служебното правителство и ECP е такава, че е малко вероятно те да проведат честни избори, но обществеността и медиите трябва да окажат достатъчно натиск върху тях, за да се случи това в името на стабилен Пакистан“, каза той.

Проблеми при монтирането

Политическата несигурност добави към вече несигурното икономическо бъдеще на Пакистан.

Страната беше засегната от криза на платежния баланс, докато се опитваше да обслужва високи нива на външен дълг и смазваща инфлация, преди Международният валутен фонд да отпусне спасителен пакет от $3 милиарда през юни.

Предишното коалиционно правителство предприе непопулярни стъпки, като премахване на субсидиите за цените на енергията и постепенно увеличаване на тарифите за горива и енергия, което доведе до рекордна инфлация в страната на фона на национални протести.

Притесненията за сигурността също се надигнаха, тъй като северозападните и югозападните провинции на страната поеха тежестта на редовните атаки от пакистанските талибани, които се възродиха тази година.

Фейсал Карим Кунди, високопоставен лидер на Пакистанската народна партия (PPP), основен коалиционен партньор в предишното правителство, каза, че вярва, че навременните и прозрачни избори ще решат голяма част от несигурността, пред която е изправена страната.

„Не можете да управлявате страна с ядрено оръжие по ad hoc начин чрез временна организация. Трябва да имате правителство, което има доверието на обществото, а то е възможно само чрез чисти избори. Само това може да ни помогне да излезем от тази ситуация“, каза Кунди.

Первез Рашид, висш лидер на Пакистанската мюсюлманска лига-Наваз (PMLN), партията на предишния премиер Шариф, отхвърли критиките срещу съобщението на ECP, като каза, че изборите са важно събитие и неговата партия има „пълна доверие” в изборния орган.

Оспорвайки представата за опасения относно честността на изборите, Рашид заяви, че неговата партия е получила справедлив шанс само на „един от последните четири избора“.

„Имахме проучвания през 2002, 2008, 2013 и 2018 г. Само веднъж на PMLN беше дадена възможност да участва честно и в резултат на това видяхме кой спечели изборите през 2013 г.“, каза Рашид.

Освен това служителят на PMLN каза, че другите политически партии „трябва да разберат недостатъците“ на системата и да си извлекат поуки.

„Страдахме в миналото, но научихме урока си. Надявам се, че всички ние можем да изиграем своята роля в подготовката за избори, като същевременно оставаме в обхвата на конституцията.“


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg