Искри прехвърчаха между Сърбия и Русия зараде цената на газа.Москва ...

Искри прехвърчаха между Сърбия и Русия зараде цената на газа.Москва

Страшен скандал Сърбия- Русия заради газа. Вучич побесня

Искри прехвърчаха сред Сърбия и Русия зараде стойността на газа.

Москва оферира формула за пресмятане на стойността на газа, съгласно която хиляда кубически метра ще костват 790 $ от Нова година, а това не устройва Белград, сподели сръбският държавен глава Александър Вучич по сръбската телевизия „ Първа “, представен от РИА Новости.

Съгласно сегашния контракт Сърбия получава синьо гориво от Русия на цена 270 $ за хиляда кубически метра, договорът изтича в края на годината.

„ Предложиха стойността на газа 70 % да се образува от стойността на борсата, а за 30 % тя е изчислена съгласно петролната формула. Тогава стойността ще бъде 790 $ за хиляда кубически метра. Кой ще заплати за него, кой ще го заплати? Ето за какво срещата ми с Путин на 25 ноември е толкоз съществена ", сподели Вучич, предава Агенция Фокус.

Според него Белград упорства за стойността в размер на 70 % по петролната формула и 30 % по борсовата стойност.

„ Тогава стойността за нас би била 510 $. Но и ние не можем да платим и това “, продължи Вучич.

Той посочи, че в този момент хранилищата съдържат 268 милиона кубически метра газ, само че дневното ползване набъбва от 6,5 на осем милиона кубически метра дневно, което внезапно понижава запасите.

Сега Русия в действителност е единственият снабдител на естествен газ за Сърбия, която през финалните години е получила над два милиарда кубически метра синьо гориво при пренос през Украйна и Унгария. Официалното стартиране на съветски газ в сръбската газопреносна система през България от газопровода „ Турски поток “ се състоя на 1 януари.

На първия стадий тръбопроводът ще транспортира към четири милиарда кубически метра газ годишно, като напълно покрива търсенето на Сърбия от синьо гориво. Проектът е предопределен за годишен размер до 12,4 милиарда кубически метра газ за тази страна и за страните от Европейски съюз.

Източник: standartnews.com