Искрено вярвам, че истинските дворци на България са нейните училища,

...
Искрено вярвам, че истинските дворци на България са нейните училища,
Коментари Харесай

Румен Радев: Истинските дворци на България са училищата, университетите и академиите

" Искрено имам вяра, че същинските дворци на България са нейните учебни заведения, университети и академии. С техния нравствен искра свети и обликът на нашия богат на гении народ ". С тези думи президентът Румен Радев се обърна към гостите на обичайния банкет в Националния исторически музей по случай Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност - 24 май. В словото си президентът напомни думите, че " преди кирилската писменост България е била мощна, само че не и велика, тъй като е имала дворци, само че е нямала учебни заведения ".

Румен Радев уточни, че родината ни дължи своето богато културно завещание точно на българската култура и нематериалност, българския език и писменост, които са вградени крепко в основите на нашата държавност и еднаквост. " Тяхната мощ и хубост ни запази като общественост и ни преведе през превратностите и тестванията на времето ", акцентира президентът.
 Румен Радев за 24 май: Българският език - нашето избавление, писмеността ни - наш щит
Румен Радев за 24 май: Българският език - нашето избавление, писмеността ни - наш щит

Българската кирилица е нашият най-ценен подарък към международното културно завещание

Държавният глава прикани да пазим това неоценимо благосъстояние и добави, че единствено това не е задоволително, тъй като светът се движи напред с бързи крачки. " Да се гордеем и да разпространяваме нашето славно минало е дълг, само че не по-малко значимо е каква просвета и нематериалност, каква просвета и обучение развиваме през днешния ден и какво влагаме в бъдещето на нашите деца ", обърна се президентът към българските учени, актьори, писатели, художници, поети, музиканти, създатели и публицисти.

Румен Радев изрази признателността си към българските дейци на образованието, културата, науката и духовността, които поддържат съвестта ни жива, вдъхват ни национално самочувствие и не престават да популяризират България по света.

Държавният глава още веднъж изрази благодарността си на генералния шеф на ЮНЕСКО Одри Азуле, която по негова покана посети България и взе участие в тържественото отбелязване на Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност - 24 май. " Тя показа освен неповторимия празник на един народ на духа , само че изрази своята благодарност към нашето богато духовно завещание и остана същински възхитена от гения на българските деца ", съобщи Румен Радев.

С музикални осъществявания гостите на приема поздрави хорът на Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР