Искаш да отслабнеш – яж по малко и начесто. Този

...
Искаш да отслабнеш – яж по малко и начесто. Този
Коментари Харесай

Колко често да ядем, за да сме слаби?

Искаш да отслабнеш – яж по малко и нагъсто. Този съвет е съвсем повсеместен за хората, които желаят да се отърват от непотребните килограми, да поддържат добра фигура и да ускорят метаболизма си. Наистина ли този тип хранене работи при всички и във всяка обстановка?

Какво споделя науката?

През 2017 година, в Science Daily, бяха оповестени резултати от проучване, които учудиха всички. Оказа се, че 50-те хиляди доброволци, които в границите на теоретичен опит са се хранили 6 пъти на ден (по системата "малко и нагъсто ") са наддали повече от другите участници. Най-малък „ приръст “ имали хората, които са се придържали към класическото предписание за триразово хранене.

Да ядем по-малко или по-рядко – това е въпросът

Едва ли е належащо да променяме режима си на хранене и да се връщаме към схемата – закуска-обяд-вечеря. Специалистите са единомислещи, че няма повсеместен хранителен режим.

Да, проучването демонстрира, че триразовото хранене е за предпочитане, само че най-хубав резултат би имало, в случай че се вземат поради самостоятелните особености на организма. Първото, на което би трябвало да обърнем внимание, е възприятието на апетит.

За да съставим личен хранителен проект, е потребно, най-малко за седмица, следвайки нормалния си темп на живот, да се вслушваме в сигналите на тялото си и да отбележим по кое време изпитваме възприятие на апетит. Важно е да не забравяме постоянно да пием вода (за да не бъркаме глада с жаждата) и да разграничим глада от скуката (когато хапваме, тъй като няма какво друго да правим).

Ако си водим подобен дневник най-малко седмица, можем с относителна акуратност да определим какъв брой постоянно организмът ни се нуждае от храна.

Следващата стъпка е последователното увеличение на интензивността. Ако желаеме да отслабнем, би трябвало да горим повече калории, в сравнение с си набираме с храната – звучи като Параграф 22. И в случай че за бързо намаляване най-хубавата тактика е ограничение в храненето, за резистентен резултат би трябвало да съчетаваме рационалната физическа интензивност със здравословна диета.

Не мога, а по какъв начин?

Ако попитаме диетолозите, ще ни кажат, че е значимо освен по кое време и какъв брой ядем, а и по какъв начин го вършим. Бавното, концентрирано хранене, което не е съпроводено с гледане на телевизия, четене на книга или сърфиране в интернет, ще ни помогне да не пропуснем сигналите на насищане и да изядем толкоз, колкото ни е нужно.

Освен това доста потребно е да определим и в кои случаи преяждаме или избираме по-вредни храни – дали става дума за стрес или недоспиване. Изборът на повече или по-малко здравословно меню се въздейства и от степента на физическа интензивност или неналичието на свободно време.

Ако вземем поради всички упоменати предпоставки, можем да създадем режима си на хранене и питателните привички по-здравословни.

Източник: offnews
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР