Исканията на ресторантьорите са икономически и не кореспондират с щурм

...
Исканията на ресторантьорите са икономически и не кореспондират с щурм
Коментари Харесай

Алибегов: Исканията ни са икономически, няма да щурмуваме Министерския съвет

Исканията на ресторантьорите са стопански и не кореспондират с взлом на Министерския съвет. Това сподели в изявление за Радио „ Фокус “ ръководителят на Българска асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов във връзка информациите за присъединяване на представители на сектора в снощния митинг в столицата. Ричард Алибегов добави, че митингът на сектора е плануван за 27 януари, като по-късно ще бъде оповестено дали заведенията ще отворят на 1 февруари по италианския модел, макар възбраната.

„ Нямаме безусловно никакво присъединяване в митинга нощес. Нашият митинг е кротичък. Ние имаме стопански претенции, настояваме да бъдат изплатени обезщетенията на чиновниците и на бизнеса в най-кратки периоди, защото те се бавят към този момент с месеци, желаеме и да работим. Нашето предложение беше на 1 февруари да отворят заведенията за хранене, а на 1 март да отворят нощните заведения. Нощните заведения ги затвориха на 1 800 инфектирани дневно, а заведенията за хранене на 3 500. Оттогава спадът е голям. На 21 декември ние се съгласихме да бъдат отворени заведенията за хранене в хотелите за да се види 30 дни по-късно в случай че няма никакъв растеж, да се отворят и другите заведения за хранене. В този случай здравният министър още веднъж ни излъга, защото се отвориха заведенията за хранене на хотелите на 21 декември, през днешния ден сме 25 януари - растеж няма, има спад, само че още веднъж е срещу да ни отвори. Получава се двоен стандарт – страната, в лицето на здравните управляващи, споделя, че да обядвате и вечеряте със фамилията си в ресторанта на хотела е безвредно, само че в случай че излезете на открито в ресторанта, ще се болестите, което е неприемливо “, акцентира Ричард Алибегов.

От 13 март досега бизнесът не е получил съвсем никаква помощ, като едвам в последната седмица е почнало погашение на компенсацията на личния състав за последния локдаун, изясни Ричард Алибегов.

„ Към бизнеса има подкрепяне по мярката 60/40, само че тя е за опазване на работни места. Ако изчакаме още малко, тези хора няма да имат работни места, на които да се върнат “, разяснява още той.

От БАЗ и СЗБ се обръщат към управленията на всички политически партии и техните водачи:

Уважаеми политици,

Убедени сме, че в нашия отрасъл има последователи на всички вас и те са свободни да поддържат провежданите от вас манифестации. Но държим да подчертаем, че проведеният от нас митинг е стопански, строго браншови и не желаем политически фигури да участват на него!

Браншовите асоциации съставляват икономическите ползи на своите членове. При подаване на заявление за участие, ние не ги питаме на коя партия са последователи. Може да поддържат една или друга партия, само че за нас това няма никакво значение. Всеки член на браншова организация има лично мнение, което може да показва свободно под всякаква законна форма и ние не можем и не желаеме да влияем на това негово право.

Благодарни сме на всички, които показаха поддръжка към нашия бранш и нашите чиновници. Ние обаче няма да позволим да станем част от предизборната акция! Имаме свои претенции и цели, за които се борим. Нямаме политически обвързаности и държим това да остане по този начин.

Поради опасенията ни, че наличието на политически фигури на нашия митинг може да се разтълкува, като предизборна пропаганда, ви молим най-учтиво да се въздържите от присъединяване в него. Както вие персонално, по този начин и ваши крайни последователи, които не са част от нашия отрасъл.

Надяваме се, че ползата, който имате към бранша ни ще продължи и след 04.04.2021 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР