Исканията на Киев за блокиране на руската навигационна система ГЛОНАСС

...
Исканията на Киев за блокиране на руската навигационна система ГЛОНАСС
Коментари Харесай

Западните страни обявиха заплаха за GPS заради Русия и започнаха да търсят алтернатива

Исканията на Киев за блокиране на съветската навигационна система ГЛОНАСС в Украйна не бяха задоволени от западните му сътрудници. Самото слагане на сходен въпрос и протичащото се на украинска територия обаче тласка Запада да търси други възможности на световната система за позициониране GPS, написа английският вестник „ Таймс “.

Изданието отбелязва, че Англия и Съединени американски щати търсят аналози или заместители на GPS, които не разчитат на спътници. В Лондон и Вашингтон се притесняват, че в бъдещи войни ще бъде допустимо да се заглушават сигнали без никаква пукотевица. В същото време анализатори и експерти предизвестяват, че опасността от сателитни разстройства единствено ще се усилва.

Министърът на защитата на Обединеното кралство Джеръми Куин сподели, че държавното управление " би трябвало да бъде нащрек " за опасността от сателитни разстройства. Според него това се дължи на обстоятелството, че Русия употребява специфична интервенция в Украйна, с цел да изпитва своето съоръжение за електронна битка за заглушаване на GPS.

„ И двете страни разпростират набор от благоприятни условия. Трябва да се поучим от това и да продължим нашата лична новаторска работа в тази област “, сподели Куин.

Англия изследва различни навигационни системи, в това число основаната в нея „ УанУеб “ (взаимосвързана система от спътници, предопределена да дава широколентов интернет посредством мобилна сателитна технология) и американската „ НекстНав “ (собствена мрежа от сходни на GPS предаватели, само че инсталирани на земята а не на сателити), за която се водят договаряния с английското държавно управление за разполагане.

„ В момента обмисляме редица разновидности, в това число некосмически други възможности, с цел да подобрим сигурността на страната и ще актуализираме идващите си стъпки на по-късна дата “, добави Куин.

В същото време „ НекстНав “ споделя, че техните сигнали са 100 хиляди пъти по-силни от тези на GPS, тъй че са по-трудни за заглушаване и са по-ефективни в градска среда.

„ Работим с държавното управление на Съединени американски щати и се опитваме да създадем аварийна система, опция на GPS, която е под опасност от Русия и други “, сподели шефът на „ НекстНав “ Ганеш Патабираман, откакто беседва с английски чиновници от разнообразни министерства.

В същото време Патабираман изясни за какво Западът не удовлетвори настояването на Киев. Работата е там, че в случай че ГЛОНАСС е изключен, тогава Москва може да смъкна спътниците за GPS. Освен това може да има разстройства в енергийните мрежи, банкоматите да бъдат изключени, банковата система да бъде нарушена, мобилните телефони да спрат да работят и се прави всичко допустимо, с цел да се подсигурява, че западните ракети с точно ръководство в никакъв случай няма да доближат задачите си.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР