Искането им е за по-високи заплатиСлужителите на Столична библиотека към

...
Искането им е за по-високи заплатиСлужителите на Столична библиотека към
Коментари Харесай

Библиотекарите излизат на протест

Искането им е за по-високи заплати

Служителите на Столична библиотека към Национална федерация “Култура” на КТ “Подкрепа” ще стачкуват пред постройката на библиотеката през днешния ден от 14 до 15 ч.

От 20 май 2022 година и представителите на синдикалните организации на районните библиотеки към Национална федерация “Култура” на КТ “Подкрепа” стартират протестни дейности, осведоми.

На 18 декември 2020 година бе подписано Допълнително съглашение NоРД11-00-286/08.11.2021 година към Браншовия групов трудов контракт за библиотеките, в което бяха сложени условия за въвеждане на минималните начални съществени месечни хонорари в сектора.

Споразумението обаче не се извършва.

Настояваме пред държавното управление и народните представители това извънредно недопустимо състояние да бъде в точния момент и изрично променено.

Днес библиотеките в България са принудени да работят в изискванията на признати, само че неизпълнени стандарти за библиотечното обслужване, освен това при извънредно незадоволително финансиране от страна на министерството на културата. Тези условия ни изправят пред невъзможността да изпълняваме значимите си публични функционалности.

Нашите съществени претенции преди актуализацията на бюджета от 1 юли 2022 година са:

Да бъде повишен с 40% Единният разходен стандарт за субсидирана численост на районните библиотеки. Необходимите средства са в размер 10 288 863 лева, в това число - за възнагражденията на личния състав по член 1, алинея 5, т. 10.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година

Да бъдат увеличени субсидираните бройки на районните библиотеки - от 1 177 на 1200.

Най-важното инвестиране на една библиотека е вложението в развиването на човешкия запас. Затова след разискване на проблемите на библиотеките, свързани с незадоволителното им финансиране участниците в Националната среща на синдикалните представители на библиотеките, извършена на 12-13 май 2022 година, взеха решение библиотечните служащи от цялата страна да стартират протестни дейности в навечерието на най-българския празник – 24 май.

Призоваваме всички свои читатели и съидейници да се причислят към нашите претенции, декларират още представителите на синдикалните организации на районните библиотеки.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР