Искаме модерните ресори – киберсигурност, управление на IT технологиите. Това

Искаме модерните ресори – киберсигурност, управление на IT технологиите. Това ...

България настоява за ресор киберсигурност в новата ЕК.


"Искаме модерните ресори – киберсигурност, управление на IT технологиите. Това сме го заявили преди месец и половина. Някой си измисля глупости, за да заяви после, че едва ли не не са ни го дали този ресор. Омръзна ми от жълтите ви новини". Така, видимо ядосан, премиерът Бойко Борисов коментира публикации, че България иска ресор "Земеделие" в новата Еврокомисия. Целта на България е Мария Габриел да продължи да заема същия ресор заедно с "разширения към него", допълни министър-председателят. 

Според информация на авторитетното белгийско издание "Политико", Мария Габриел може да поеме ресор "Земеделие". "За какво ти е ресор "Земеделие"? Там парите са разпределени ясно и точно за всички държави. Какво ще направиш с ресор "Земеделие", коментира Борисов. "Някой си измисля глупости, а вие ме карате да коментирам. Ще се научите да ме питате нещо, което е важно, а не измишльотините на някой", каза още премиерът.

Борисов съобщи, че във вторник бъдещият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен трябва да се срещне с Мария Габриел, за да обсъдят какъв пост може да заеме тя.

Габриел, която досега беше комисар по цифрова икономика и цифрово общество, е била предложена за поста върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, но България отхвърли предложението. Борисов уточни, че е отказал поста на върховен представител, защото тогава се губи позицията на комисар и няма как България да има и двете – комисар с реален ресор и преговарящ за външната политика. "Считам, че на нас ни трябва реален ресор и човек в комисията, Мария Габриел е доказана", обясни тогава премиерът.

Източник: segabg.com