Искаме газ по възможност на най-добра цена, произходът няма значение.

...
Искаме газ по възможност на най-добра цена, произходът няма значение.
Коментари Харесай

Васил Велев: Искаме газ на най-добра цена, произходът няма значение

" Искаме газ по опция на най-хубава цена, произходът няма значение. Има значение цената и по кое време цената е по- ниска - когато купуваме непосредствено от доставчика или когато минава през медиатор ". Това разяснява пред БТВ Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал.

Европа се доставя с съветски газ на 40% от своето ползване и е ясно, че дори в средносрочен проект мъчно може да бъде сменен. Няма ембарго за съветски газ, т.е. Европа не е присъединила в глобите си доставките на съветски газ. От там насетне разплащанията за него явно би трябвало да се вършат по метод подобен, че продавачът да може да употребява парите си, разяснява той.

Вчера финансовият министър Асен Василев прикани Европейската комисия да обясни дали приемането на разплащания за газови доставки се дължи на това, че другите страни са третирани друго от страна на " Газпром " или на нарушение на глобите от страна на компании в някои страни членки. " Ама ние по какъв начин ще вземем газ, в случай че не ни вземат парите? Някакво желая хем да вземем газ, хем да не ни вземат парите. И с цел да си употребява продавачът парите, той би трябвало да ги получи на място, където не могат да му ги блокират. Това място е в рубли, тъй като в случай че парите са в долари, те са в действителност в кореспондентски сметки в американски банки и могат да бъдат блокирани ", разяснява още Васил Велев.

Според Кирил Темелков, заместител ръководител на Българската газова асоциация, въпросът е дали има разлики сред обособените страни в метода, по който са плащали. " Ние не можем да твърдим сега дали заплащането е осъществено в евро, долари или рубли, защото една страна като Гърция споделя, че е платила в евро. От съветската страна пък се сподели, че са получени рубли. Тук би трябвало да създадем разбори, да забележим по какъв начин ни въздейства на нас, на нашия бизнес ", означи Кирил Темелков.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР