Искам от школата ми да излязат новите национали, казва бившият

...
Искам от школата ми да излязат новите национали, казва бившият
Коментари Харесай

Благой Георгиев: Имаме доста футболисти, които вече никой не знае къде са, а определено имаха талант

Искам от школата ми да излязат новите национали, споделя някогашният национал на България Благой Георгиев. " Не търпя болните упоритости на родителите и ще оказвам помощ на гении в неравностойно състояние ", съобщи още пред " Телеграф " футболистът.

- Благой, преди седмица обявихте, че отваряте детска школа за футболисти, по какъв начин се роди тази концепция?
- Аз от дълго време имах тази концепция и с моите сътрудници работихме по реализацията й. Естествено благодарим за помощта на Winbet Arena. Едно огромно благодаря желая да кажа и на проф. Борислав Борисов.- ректорът на ВСУ „ Любен Каравелов “, който ми оказва доста огромна помощ, непрекъснато е на линия. Без значение какво желая от него, той ни оказва помощ и е на наша страна. Пандемията малко ни позабави, само че не ни отхвърли. Напротив. Действаме все по-упорито и дай Боже до 1-ви август, когато ще бъде формалното разкриване на школата, да съберем колкото се може повече дечица.

- Разбрахме, че ще помогнете и на деца, които са в неравностойно състояние?
- Аз постоянно съм гледал да оказвам помощ на хора в неравностойно състояние, нашата школа ще оказва помощ на такива момченца, тъй като в България има много гении, само че има много дечица, които нямат опция, а са с доста положителни качества и огромен гений. Ще чакаме писма с истории на такива деца на мейл: [email protected]. До 1 август ще определим две дечица, а по-късно ще има и други, на които ще бъде подадена ръка, те ще бъдат напълно на наши разходи. Ще има опция и да се вземат стаи, в които да спят дечицата, което е един огромен плюс за тези, които не са от София.

- Кои са нещата, на които най-вече ще държите в школата си?
- Ще държим доста на контакта, само че родители с заболели упоритости, които да крещят, да викат по децата, това няма да го толерираме, това ще го кажем и на 1 август, когато ще съберем безусловно всички деца, че това не го желаеме.

- Кое най-вече липсва на подрастващото потомство в този момент и за какво не може да има такива сполучливи футболисти, както едно време?
- Те са доста нещата, които липсват сега. Със сигурност в България има гении и ще има постоянно, тъй като сме футболна страна, въпреки и дребна. Много огромно и доста неприятно въздействие оказват родителите. И по-точно, отново споделям, болните упоритости на родителите. На всяка цена детето им да стане съумял и прочут футболист, без значение дали самото дете желае това или не. Напротив, оставете го на мира, на мира. Има треньори, които да му оказват помощ да се развие. Родителите би трябвало да бъдат до децата си и да им оказват помощ с каквото могат, само че никога да не ги пресират. Освен това към този момент има условия, положителни бази, терени. По наше време не беше по този начин и все пак излязоха много кадърни футболисти. Има дефицит и на много положителни треньори, които не са квалифицирани и още повече объркват едно дете, само че тук към този момент всичко е в ръцете на ръководителите на школите и това те да сортират най-хубавото.

- Смятате ли, че едно дете, което няма гений, може да стане добър футболист единствено с тренировки?
- В момента футболът е толкоз бърз и динамичен, залага се доста на физика. Талантът е 1 %, 99 % е труд, упорити тренировки. Без труд и без неизменност, без разпределяне във всяка една подготовка и във всеки един мач, даже да си най-хубавият футболист няма по какъв начин да ти се получат нещата и няма да останеш добър футболист. Напротив. Въпреки че имаш гений, първоначално ще си с две, три съсловия над другите и спреш ли да се развиваш, вземеш ли се насериозно, всичко завършва. Имаме много футболисти, които към този момент никой не знае къде са, а несъмнено имаха гений.

- Вие кое качество най-вече смятате, че ви оказа помощ през годините да сте сполучлив футболист?
- Може би постоянно и всяка подготовка е било като мач за мен. Раздавал съм се до дъно.

- Липсва ли ви футболът в този момент?
- Липсва ми футболът. Не мисля, че има футболист, които е спрял, и не му липсва. Цял живот си играл, привикнал си да живееш по този забързан метод - тренировки, лагери, мачове, непрекъснато някъде си. Както се споделя - цялостен живот в куфар. И като спреш е необичайно и липсва, само че няма по какъв начин. Вече си в различен стадий на своето развиване. Трябва да се примириш и да гледаш напред. Аз това върша всеки ден.

- Истина ли е, че водите договаряния за закупуването на най-популярния македонски клуб - Вардар (Скопие)?
- Отборът има капацитет да реализира огромни неща, само че не желая да приказвам за нещо, което към момента не е станало. Преди няколко дни потегли мълвата за тима и към този момент започнах да слушам неприятни неща и да се пробват да ми подливат вода, по тази причина не желая да разясня тази тематика за момента.

- Като заговорихме за амбициозни родители, вие желаете ли вашите деца да станат футболисти като вас и да тръгнат по пътя ви?
- Не съм от родителите с заболели упоритости. Не считам, че синовете ми непременно би трябвало да станат футболисти, в случай че не го желаят и не ги влече. Ако са решили да вървят по моя път ще дам всичко от себе си, даже и невъзможното, с цел да им оказа помощ да реализират техните фантазии. Но в случай че виждам, че нямат предпочитание и не им се занимава с това, още на идващия ден да приключват. Няма смисъл да се занимават с това, в случай че не го желаят с цялото си сърце. Може някой да желае да стане пианист примерно, аз ще ги поддържа в това, което желаят. Не желая да се занимават с нещо, което не ги прави щастливи или не и не ги удовлетворява.

- Проявяват ли футболен гений?
- Постоянно са с топките и непрекъснато ритат, само че към момента са доста дребни. Каквото мога демонстрирам (смее се).

- Кой е най-важният урок, на който желаете да научите щерка си и синовете ви?
- Да имат вяра в Бог. Вярата е най-силното нещо, на което желая да ги науча и най-важното. След като имаш религия, Господ към този момент знае по какъв начин да ти покаже пътя. Каквото зависи от мен като татко и родител ще го дам, само че значима е вярата.

- Сега когато не сте към този момент професионален състезател, по друг метод ли виждате развъждането на най-малкия ви наследник - Благой Георгиев-Джуниър?
- Да, към този момент виждам какво е да имаш дете, тъй като колкото и да не желая да го споделям, аз не съм бил до първите ми деца непрекъснато до момента в който са растяли, тъй като непрекъснато съм бил на лагери, мачове и тренировки всеки ден и съм изпуснал развиването им и бащините грижи, които би трябвало всеки един татко да поставя. Затова в този момент и освен с дребния, а с всичките ми деца виждам да наваксам това, което съм изпуснал и да съм непрестанно към тях. Малкия пък към този момент съм си с него непрекъснато и виждам по какъв начин пораства пред мен и всеки ден се променя. Дори да те разсъни в 5 през нощта като ти се усмихне отсреща и забравяш и отмалялост и всичко.

- А в случай че ви върнем обратно във времето, вие какво дете бяхте?
- Естествено, че аз ще кажа, че съм бил положително дете и ученолюбиво (смее се). Най-добре да питате родителите ми. Не съм бил проблематично дете. Целият ми живот е бил учебно заведение – тренировки - у дома. Не съм имал време за нищо друго.

- Какво си пожелавате отткук нататък?
- В персонален проект децата ми, жена ми, родителите ми и околните им да са здрави и Бог да ги пази. В професионален проект да развие тази школа и да излязат положителни футболисти, което ще е добре за българския футбол и за националния ни тим.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР