Искам категорично да заявя, че България подкрепя европейското бъдеще на

...
Искам категорично да заявя, че България подкрепя европейското бъдеще на
Коментари Харесай

България подкрепя европейското бъдеще на Западните Балкани

" Искам изрично да заявя, че България поддържа европейското бъдеще на Западните Балкани. Тази наша поддръжка откри израз по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, за което европейската вероятност на района беше основен приоритет. “ Това съобщи българският непрекъснат представител към Европейски Съюз дипломат Димитър Цанчев, който съставлява България в днешното постоянно съвещание на Съвета „ Общи въпроси “.

Тази поддръжка се прояви и в нашето отговорно държание като стабилизиращ фактор в района по време на войните, съпътствали разпада на някогашна Югославия. България минимум има потребност да бъде убеждавана за какво Западните Балкани би трябвало някой ден да станат част от Европейски Съюз. " За страдание, ние сме изправени пред проблем. Той обаче не е двустранен, както някои от вас явно считат. Той се отнася до правилата, върху които е построен и действа нашият Съюз “, споделя още дипломат Цанчев.

По думите му за първи път в историята на разширението сме изправени пред обстановка, когато една страна претендент упорства наедно с страните членки сама да дефинира изискванията, при които да стартира договарянията за присъединението си към Европейския съюз. „ За първи път имаме страна претендент, която декларира, че желае да стане член на Европейски Съюз, само че без да се откаже от държавотворната си идеология от времето на комунизма. За първи път имаме страна претендент, която декларира, че не се счита за задължена да извършва договорите, които е подписала с страна - член на Европейски Съюз “, посочва българският непрекъснат представител към Евросъюза.
В изявлението си дипломат Цанчев акцентира, че такова държание не може да бъде толерирано, тъй като то е намерено предизвикателство към основите на Европейския съюз. „ Ако го допуснем, на следващия ден друга страна претендент може да се заблуди, че ще й бъде разрешено да се държи по същия метод. Най-доброто, което всички в тази зала, подкрепящи европейското бъдеще на Западните Балкани, могат да създадат, е да обяснят на тази страна претендент, че основополагащите правила на Европейски Съюз следва да се съблюдават и за нея няма да бъде направено никакво изключение в това отношение “, заявява Димитър Цанчев.

Европейските министри разискаха разнообразни аспекти, касаещи оправянето с пандемията от COVID-19 и имунизационната акция в Съюза. Акцент в посланията беше нуждата от гарантиране на готовност за страните членки, в това число посредством сключването от Европейска комисия на нови контракти за обезпечаване на ваксини за интервала 2022 – 2023 година. Държавите членки показаха поддръжка за бързо реализиране на единодушие по Регламента за дигитален зелен документ като опция за улеснение на свободното придвижване в границите на Евросъюза. Отправен е апел за засилена интернационална взаимност чрез шерването на ваксини с трети страни.

Съветът „ Общи въпроси “ приготви съвещанието на идното на 24-25 май 2021 година изключително съвещание на Европейския съвет. Европейските водачи ще обсъдят битката с климатичните промени, противодействието на пандемията с COVID-19, връзките с Русия, както и използването на Споразумението за търговия и съдействие с Англия.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР