Ирландците и техните потомци по целия свят честват на 17

...
Ирландците и техните потомци по целия свят честват на 17
Коментари Харесай

Светът отбелязва деня на Св. Патрик

Ирландците и техните потомци по целия свят празнуват на 17 март деня на свети Патрик, настойника на Ирландия. Отбелязването му - с паради, песни, танци и доста тъмна бира, притегля вниманието на милиони хора, даже на тези, които официално нямат мотив да честват.
По традиция в столицата на Ирландия - Дъблин, стотици хиляди хора шестват по улиците в изумруденозелени одежди под звуците на музика. Според легендата св. Патрик - духовник, който в 5-ти век разпространявал в английските земи Христовата религия, употребявал растяща в Ирландия детелина като знак на Светата Троица, когато проповядвал.
Затова, макар че се обличал най-вече в синьо, хората го асоциират точно със зеления цвят. Най-големият церемониал всекидневно е в Ню Йорк, а за Южното полукълбо - в Сидни.
Празникът на Св. Патрик стартира да се отбелязва първо в Бостън през 1737 година Той е доста известен в Съединени американски щати, защото по публични данни над 30 млн. американци настояват, че имат ирландски корени.
От предходната година католическият светия се уважава и от Руската православната черква. В Русия обаче, където към момента църквата употребява остарелия календар, денят на Св. Патрик ще се отбелязва не на 17, а на 30 март.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР