Ирландският парламент прие законопроекта за легализиране на абортите, седем месеца

...
Ирландският парламент прие законопроекта за легализиране на абортите, седем месеца
Коментари Харесай

Решено - в Ирландия вече може да се прави аборт

Ирландският парламент одобри законопроекта за узаконяване на абортите, седем месеца след историческия референдум, на който ирландците гласоподаваха срещу възбраната за аборт в Конституцията, съобщи БГНЕС.
Новото законодателство разрешава аборт да се прави до 12 седмици от началото на бременността - или в условия, при които съществува риск за живота или сериозна щета за здравето на бременната жена. Това би разрешило и преустановяване на случаите на особеност на плода, която може да докара до гибел на фетуса преди или в границите на 28 дни след раждането.
" Исторически миг за ирландските дами, с помощта на всички, които поддържаха закона ", сподели министър председателят Лео Варадкар, който поддържа референдума през май, на който 66% гласоподаваха да бъде анулирана конституционната възбрана на абортите.
Около 170 000 ирландски дами са били принудени да пътуват до прилежаща Англия, с цел да създадат аборти от 1980 година насам.
Ирландия е преобладаващо католическа страна, само че въздействието на Църквата е намаляло през последните години. Промяната значи, че в този момент Малта е единствената страна от Европейския съюз, която изцяло не разрешава абортите.
" Преди по-малко от 200 дни вие, ирландците, гласувахте да отмените закона, забраняващ абортите, с цел да можем да се грижим за дамите със съчувствие. Днес приехме закона, с цел да създадем това действителност. Гласуване за преустановяване на самотните пътувания, преустановяване на стигмата и поддръжка на избора на дамите в нашата страна ", сподели министърът на опазването на здравето Саймън Харис в Twitter, откакто законопроектът мина.
Единствената стъпка, оставаща в законодателния развой, е церемониалното сключване на законопроект от президента Майкъл Хигинс.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР