Ирландската сензация Уна Дохърти, наградена от Венецианското биенале със Сребърен

...
Ирландската сензация Уна Дохърти, наградена от Венецианското биенале със Сребърен
Коментари Харесай

Ирландската звезда Уна Дохърти представя най-новия си спектакъл на ONE DANCE WEEK 2023

Ирландската сензация Уна Дохърти, наградена от Венецианското биенале със Сребърен лъв през 2021 година, гостува в Пловдив с новата си творба NAVY BLUE. Спектакълът, копродукция на Big Pulse Dance Alliance, включва истинска музика от Jamie xx и Сергей Рахманинов и в Дом на културата " Борис Христов ".

 Хореографът Марко да Силва Ферейра показва новия си театър на ONE DANCE WEEK 2023 Хореографът Марко да Силва Ферейра показва новия си театър на ONE DANCE WEEK 2023

NAVY BLUE

Танцьорите в спектакъла са облечени в работен униформи, движат се под музиката на Рахманинов и на Jamie xx, минавайки през разнообразни настроения - паника, болежка, отчуждение, блян, увереност, възторг. Обгръща ги тъмнината на нощта или самият тягостен безспир на Вселената. Мрачна синева, само че с лъч вяра. Потискащ логаритъм на незначителността, само че с опция за бягство. Така уредниците показват спектакъла на Дохърти.

Чрез пърформанса си тя задава разнообразни въпроси: Какъв е смисълът на танца? Какъв е смисълът на всичко въобще? Имат ли значение дейностите и думите ни, щом животът, както го измерваме и възприемаме, е единствено прашинка от величието на Космоса?

Обявена за звезда на актуалната танцова сцена с първите си солови спектакли за бруталната хубост на Белфаст, работническата употреба, сексуалността и религията, Уна Дохърти доближава най-големите подиуми в света с сложните тематики, а през 2021-а печели влиятелния Сребърен лъв за най-хубав млад актьор на Венецианското биенале за танц. NAVY BLUE е нейната нова и най-мащабна творба.

 В работата си Дохърти визира голям брой публични проблеми и доближава до хора, които по принцип не биха отишли на спектакъл
© One Dance Week

В работата си Дохърти визира голям брой публични проблеми и доближава до хора, които по принцип не биха отишли на спектакъл

УНА ДОХЪРТИ

Уна Дохърти е родена на 22.05.1986 в Лондон, а през 1996-а се реалокира в Белфаст, Северна Ирландия. Учи в колежа " Сейнт Луис " в Белфаст, Лондонското учебно заведение за актуален танц, Университета на Ълстър и консерваторията LABAN в London. Завършва бакалавърска степен с отличие и записва следдипломна подготовка по актуален танц.

Специфичната и въздействаща хореография на Уна Дохърти провокира интернационално внимание, печелейки голям брой награди, възторжени рецензии и влиятелни артистични благоприятни условия в страната и чужбина. Тя основава интензивни произведения, които молят за социална смяна. Уна построява набор от артистични взаимоотношения на локално и интернационално равнище, в това число с известния музикант Jamie XX в I don`t know (2019) и хип-хоп дуета The Rubberbandits (2017 - 2019).

Със солото HOPE HUNT AND THE ASCENSION INTO LAZARUS (2015) тя печели премията за най-хубав реализатор на Tiger Dublin Fringe Festival през 2016-а, както и наградата Total Theatre Dance Award на фестивала Edinburgh Fringe през 2017-а. През същата година печели първите награди във вота на публиката и на журито на Reconnaissance Grenoble.

Уна Дохърти е определена за един от 10-те най-хубави ирландски актьори за 2017-а от Irish Times. През същата година основава своята първа групова творба - HARD TO BE SOFT - A BELFAST PRAYER, която след това е определена за №1 в Обединеното кралство от " Гардиън " за 2019-а година.

Дохърти е измежду селектираните актьори на Aerowaves 2017, актьор на Prime Cut Productions REVEAL и на The MAC Theatre Belfast (2016-2017), асоцииран актьор в спектакъл Maison de la Danse в Лион, Франция (2017-2018), асоцииран актьор в Центъра по изкуства La Briqueterie във Витри сюр Сен, Франция (2017 - 2019), както и артист-резидент на Дъблинския танцов фестивал (2020 - 2022).

 Европейски съюз на танца Европейски съюз на танца

" Интересите, пристрастеностите и изключителните инстинкти на Дохърти в никакъв случай не са се нагаждали към одобрения танцов свят. Вдъхновена от клубната просвета и " неофициалните " танци, Дохърти усъвършенства майсторството си посредством проби и неточности, а методът ѝ е ексцентричен, изобретателен, недопечен и самоуверен. Важното в нейната работа е, че тя доближава и приказва на доста хора, които нормално не биха пристигнали в театъра. Тази премия ще подсети на света, че няма един-единствен метод да станеш популярен актьор. Изкуството се крие във вас и постоянно ще излезе на открито ", написа за нея Уейн Макгрегър, когато Дохърти печели Сребърен лъв на Венецианското биенале през 2021 година

Билети за спектакъла NAVY BLUE.

 Танцьорите са облечени в работен униформи, движат се под музиката на Рахманинов и на Jamie xx, минавайки през разнообразни настроения
© One Dance Week

Танцьорите са облечени в работен униформи, движат се под музиката на Рахманинов и на Jamie xx, минавайки през разнообразни настроения

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР