Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair потвърди, че следващият месец ще излезе

...
Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair потвърди, че следващият месец ще излезе
Коментари Харесай

Ryanair излиза от Лондонската фондова борса заради Брекзит

Ирландската нискотарифна самолетна компания Ryanair удостовери, че идващият месец ще излезе от Лондонската фондова борса (LSE), с цел да съблюдава разпоредбите на Европейския съюз, които засегнаха авиационната промишленост след Брекзит, съобщи „ Файненшъл таймс “.

Този ход ще постави завършек на 20-годишното листване на компанията в LSE, предоставяйки един от най-ясните образци за резултата от излизането на Англия от Европейския съюз върху финансовите пазари на английската столица.

Ryanair предизвести по-рано този месец, че обмисля да приключи лисването си на борсата в Лондон поради разпоредбите на Европейски Съюз, съгласно които самолетните компании би трябвало да са благосъстоятелност или да са следени от жители на блока, Швейцария, Норвегия, Исландия или Лихтенщайн.

В продължение на 20 години самолетната компания не разрешава закупуването на акции от лица и институции, които нямат поданство или не са основани в Европейски Съюз, като от януари тази възбрана важи и за Англия.

Днес от компанията разясниха, че чакат последният ден на търговия на акциите й в Лондон да бъде 17 декември. Въпреки че главното листване на самолетната компания е на Euronext в Дъблин, Лондон от дълго време е по-ликвиден пазар от Дъблин за своите акции.

Обемът на акциите на компанията, търгувани на LSE, обаче се срина след януари и към този момент съставлява единствено 10% от общия брой, споделя Марк Симпсън, анализатор от Goodbody.

Ryanair е една от многото самолетни компании, принудени да създадат промени в корпоративната си конструкция, с цел да отговорят на разпоредбите за благосъстоятелност и да защитят способността си да летят свободно в границите на Европейски Съюз след Брекзит.

Wizz Air също лиши правата на глас на акционерите от Обединеното кралство, до момента в който easyJet сътвори основана във Виена самолетна компания, която да прави нейните европейски интервенции.

Англо-испанската компания International Airlines Group (IAG), която е притежател на British Airways и Iberia, не е разкривала неотдавна данни за своята благосъстоятелност, само че испанските и ирландските регулатори оповестиха, че тя съблюдава разпоредбите на Европейски Съюз.

Главният изпълнителен шеф на Ryanair Майкъл О`Лиъри съобщи пред „ Файненшъл таймс “ по-рано този месец, че чака Брюксел деликатно да изследва дали фирмите съблюдават разпоредбите за благосъстоятелност през идващите месеци. „ Властите на Европейски Съюз, изключително французите или германците, ще заемат доста безапелационна позоция по отношение на собствеността на Европейски Съюз “, сподели той.

За самото решение на Ryaniair да излезе от LSE О’Лиъри сподели, че то е „ неизбежна последица от Брекзит “.

„ Трябва да бъдем благосъстоятелност и следени от Европейски Съюз, а да се откажем от Лондон е относително дребна самодейност в тази тактика “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР