Ирландия спечели одобрението на Европейския съюз за данък върху напитките

...
Ирландия спечели одобрението на Европейския съюз за данък върху напитките
Коментари Харесай

Ирландия спечели одобрението на ЕС за "данък захар" върху безалкохолните напитки

Ирландия завоюва утвърждението на Европейския съюз за налог върху напитките с добавена захар, откакто регулаторите обявиха, че налогът може да помогне на страната да се оправи с проблемите, свързани със здравето и наднорменото тегло, съобщи " Ройтерс ".

Решението може да е от изгода и на други страни от Европейски Съюз, измежду които Англия, Франция и Унгария, които също постановиха някаква форма на налог върху напитките с добавена захар, с цел да понижат потреблението им.

По-рано този месец Англия разгласи " налог захар " върху подсладените безалкохолни питиета, а сходни ограничения стават все по-популярни и в други страни.

Тe имат поддръжката на Световната здравна организация, която в изследване от 2016 година съобщи, че затлъстяването по света се е нараснало повече от два пъти сред 1980 и 2014 година и визира над 500 милиона души.

Европейската комисия съобщи през днешния ден, че ирландският налог не съставлява държавна помощ. " Обхватът и замисълът на мярката са съгласно задачите за здравето, преследвани от Ирландия, изключително с битката против затлъстяването и други свързани със захарта заболявания ", се показва в известието.

Според еврокомисията потреблението на безалкохолните питиета буди изключително безпокойствие спрямо други сладки артикули, тъй като те нямат хранителна стойност, счита се, че носят огромен риск от затлъстяване и от несъразмерна консумация.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР