Иранците гласуват днес на президентски избори, които вероятно ще бъдат

...
Иранците гласуват днес на президентски избори, които вероятно ще бъдат
Коментари Харесай

Президентски избори в Иран: възможно сбогом на прагматичната политика

Иранците гласоподават през днешния ден на президентски избори, които евентуално ще бъдат извоювани от гневно предан към религиозните институции арбитър, макар че се чака доста хора да пренебрегват вота заради неодобрение от икономическите усложнения и твърдото ръководство.

С несигурността към напъните на да съживи нуклеарната договорка от 2015 година и възходящата беднотия вкъщи след години на американски наказания, изборната интензивност се преглежда от иранските анализатори като тест за оправянето на управлението с редица рецесии.

" Всеки глас се брои..., излезте и гласувайте, изберете вашия президент..., това е значимо за бъдещето на вашата страна ", сподели висшият водач аятолах, откакто гласоподава в столицата Техеран, представен от „ А Нюз “.

Държавната телевизия сподели дълги опашки пред изборните секции в няколко града. Над 59 милиона иранци имат право да гласоподават. Секциите ще бъдат затворени в 19:30 ч. централно гринуичко време, само че времето може да бъде удължено за два часа. Резултатите се чакат към обяд в събота.

Хардлайнерът Ебрахим Раиси, 60-годишен, непосредствен съдружник на Хаменей, е любимец за правоприемник на досегашния водач, на който по конституцията му е неразрешено да поема трети четиригодишен мандат. Победа за шиитския свещеник ще удостовери политическата крах на прагматични политици като Рухани, отслабена от решението на Съединени американски щати да се откаже от нуклеарната договорка и да наложи още веднъж наказания, в ход, който задуши доближаването със Запада. Но това не би нарушило опита на Иран да съживи съглашението и да се освободи от суровите петролни и финансови наказания, споделят иранските управляващи, като ръководещите духовници в страната осъзнават, че политическото им положение разчита на справяне с влошаващите се стопански усложнения.

" Основното предизвикателство пред Раиси ще бъде стопанската система. Избухването на митинги ще бъде неизбежно, в случай че той не успее да излекува икономическата болежка на нацията ", сподели държавен чиновник.

Официалните социологически изследвания демонстрират, че изборната интензивност може да доближи едвам 44%, доста по-ниска от тази на предишните избори.

Под напън поради възходящата инфлация и безработицата, духовното управление се нуждае от огромен избор, с цел да ускори своята легитимност, повредена след поредност от митинги против бедността и политическите ограничавания в Иран от 2017 година насам.
 Ядрените договаряния за Иран се възобновяват на 10 юни Ядрените договаряния за Иран се възобновяват на 10 юни
Непреките договаряния за връзките на Иран и Съединени американски щати по нуклеарната договорка от 2015 година сред Техеран и огромните сили, се чака да бъдат възобн...

Основният противник на Раиси е прагматичен технократ, някогашният шеф на централната банка Абдолнасер Хемати, който споделя, че успеха за всеки хардлайнер ще докара до още повече наказания, наложени от външни сили. Иран би могъл да организира диалози с дългогодишния зложелател Съединените щати, в случай че се придържа към " позитивно общуване " с Иран, сподели той в предизборната акция.

Раиси има решаваща поддръжка от Иранския корпус на революционната армия, мощна институция, която през годините се противопоставяше на новаторски начинания, контролираше потушаването на митингите и използваше прокси сили, с цел да отстоява районното въздействие на Иран.

Духовникът споделя, че поддържа договарянията на Иран с шестте съществени сили за възкръсване на нуклеарната договорка, според която Иран се съгласи да ограничи нуклеарната си стратегия в подмяна на унищожаване на глобите. Но Раиси счита, че единствено мощно държавно управление може да реализира възкръсване на пакта.

Обвинен от критици за нарушавания на правата на индивида, разпростряли се в продължение на десетилетия - изказвания, които бранителите му отхвърлят - Раиси е назначен от Хаменей на високопоставената служба началник на правосъдната власт през 2019 година Няколко месеца по-късно Съединени американски щати го глобиха за нарушавания на правата на индивида, сред които изтезания на политически пандизчии през 1980-те и потушаване на вълненията през 2009 година, събития, в които той изигра роля, съгласно правозащитни групи.

Иран в никакъв случай не е признавал всеобщите изтезания, а самият към самия Раиси в никакъв случай не са отправяни обществени обвинявания за неговата роля.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР