Иранският президент Хасан Рохани оспори днес легитимността на евентуално ново

...
Иранският президент Хасан Рохани оспори днес легитимността на евентуално ново
Коментари Харесай

Иран срещу Търмп: Вие сте само един бизнесмен, нямате никакъв опит в политиката

Иранският президент Хасан Рохани оспори през днешния ден легитимността на вероятно ново съглашение по иранската нуклеарна стратегия, реагирайки на вчерашните изказвания на президентите на Съединени американски щати и Франция, Доналд Тръмп и Еманюел Макрон, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

"Заедно с президента на една европейска страна те споделиха: "Искаме да вземем решение за съглашение, подписано сред седем страни. Кому е нужно това? С какво право? ", попита Рохани в Табриз, в Северен Иран, визирайки изказванията на Тръмп и Макрон.

Президентите на Съединени американски щати и Франция показаха през вчерашния ден във Вашингтон желанието за реализиране на "ново съглашение " с Иран за нуклеарната му стратегия.

Днес Рохани изиска от западните страни да покажат те какво са създали в осъществяване на подписаното през юли 2015 година съглашение по нуклеарната стратегия на Иран.

"Искате да решавате бъдещето на съглашението. Тогава първо би трябвало да ни кажете какво сте създали до момента вие по неговото използване ", сподели Рохани.

Той упрекна също по този начин американското министерство на финансите, че е взело за пленник целия свят със своите наказания, ориентирани против банките, търгували с Иран.

Техеран постоянно укорява и европейските страни, че се поддават на натиска на американците, отбелязва Франс прес.

Иранският президент уточни още, че Международната организация за атомна сила (МААЕ) постоянно удостоверява, че Иран извършва поетите по съглашението отговорности за ограничение на нуклеарната си стратегия, тъй че да даде гаранция, че не желае да се снабди с атомна бомба.

"С нуклеарното съглашение ние засвидетелствахме нашата благосклонност на света. Ние желаеме да потвърдим на света, че Иран не се пробва да се снабди с оръжия за всеобщо поразяване ", сподели Рохани.

"С това съглашение ние опровергахме обвиняванията и доказахме, че Съединени американски щати и Израел лъжат във връзка с Иран от десетилетия ", добави той.

От идването си в Белия дом Доналд Тръмп не стопира да подлага на критика нуклеарната договорка с Иран, подписана и от Германия, Китай, Англия и Русия. Американският президент я дефинира като "най-лошата ", сключвана в миналото от Съединени американски щати, напомня Франс прес.

Без да посочва Тръмп, Хасан Рохани сподели през днешния ден: "Вие сте единствено един предприемач. Нямате никакъв опит в политиката, правото или с интернационалните контракти ".
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР