Иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че Ислямската република ще се

...
Иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че Ислямската република ще се
Коментари Харесай

Иранският президент: Ще се справим с протестите

Иранският президент Ебрахим Раиси съобщи, че Ислямската република " ще се оправи уверено с митингите ", които обгърнаха към този момент 31 провинции на страната, съобщи Би Би Си.

След осем следващи нощи на митинги в Иран към този момент има политически апели да се постави завършек на наложителния ислямски код за облекло при дамите, който е в действие от 1983 година

Основната реформаторска партия - " Съюз на ислямски Иран ", желае също да се приключи активността на така наречен " нравствена полиция ", която е натоварена с използването на кодекса.

Партията се управлява от сътрудници на някогашния президент Мохамад Хатами, който сред 1997 и 2005 година се опитваше да размрази връзките със Запада.

По публични данни минимум 40 души са починали, а стотици са били ранени по време на митингите, които избухнаха след гибелта на 22-годишната Махса Амини. Тя умря откакто беше задържана от нравствената полиция на 13 септември поради " неподходящо  облекло ". Съобщава се и за стотици задържани, в това число публицисти.

Президентът Ебрахим Раиси акцентира " нуждата от разграничение сред митинг и нарушение на публичния ред и сигурност ". Той  назова събитията " протест “ и съобщи, че страната би трябвало да се оправи с тях уверено.

Сегашните митинги са най-големите в Иран след тези от 2019 година против цените на горивата. Тогава при потушаването на всеобщото неодобрение бяха убити към 1500 души, сочат данни на Ройтерс.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР