Иранската революционна гвардия е предприела артилерийско нападение срещу противоирански военни

...
Иранската революционна гвардия е предприела артилерийско нападение срещу противоирански военни
Коментари Харесай


Иранската революционна гвардия е предприела артилерийско нападение срещу противоирански военни б

Иранската революционна армия е подхванала артилерийско нахлуване против противоирански военни бази в кюрдския район в северната част на Ирак, написа Ройтерс, като се базира на иранската държавна телевизия. Техеран упреква въоръжени ирански кюрдски дисиденти в присъединяване в продължаващите митинги и вълнения в страната. Те са най-силни в северозапада, където живеят множеството от 10-те милиона ирански кюрди. Междувременно Би Би Си съюбщи, че антиправителствени стачкуващи са поели контрола над по-голямата част от град в западната част на Иран.

Много държавни чиновници са избягали от обитаемото място, а силите за сигурност са в оттегляне в град Ошнавие, който се намира покрай границата с Ирак. На фрагменти, публикувани в обществените мрежи, се вижда по какъв начин протестиращи поемат надзор над града. Касра Наджи от персийската редакция на Би Би Си изясни:

„ Това е дребен град с кюрдско население от към 13-14 хиляди души, не е доста огромен. През последните три-четири дни получаваме информация за яростни конфликти в Ошнавие. Подобно неодобрение има в цялата страна. В към 100 града има митинги и броят им пораства. Това, което разгадавам от фрагментите в обществените мрежи и които ни изпращат в Би Би Си, е, че митингите се ожесточават “.

По данни на полицията в Иран са починали 35 души, а към 740 души са били задържани в цялата страни, измежду които 60 дами, по време на всеобщи митинги откакто млада жена, нарушила разпоредбите за забулване, почина в ареста преди седмица. Нейната гибел разпали яд поради рестриктивните мерки на персоналните свободи в Иран, строгите правила за облеклото на дамите и стопанската система, страдаща от наказания.  

По-рано през днешния ден президентът Ебрахим Раиси съобщи, че оправянето с съперниците на сигурността и мира и спокойствието в страната би трябвало да е „ уверено “.  Държавните медии пишат, че той е нарекъл протичащото се „ бунт “ и е подчертал, че би трябвало да се прави разлика сред митинг и нарушение на публичния ред и сигурност.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР