Иран вече обогатява по-голямо количество уран, отколкото преди споразумението, сключено

...
Иран вече обогатява по-голямо количество уран, отколкото преди споразумението, сключено
Коментари Харесай

Иран обяви, че обогатява повече уран, отколкото преди ядрената сделка

Иран към този момент обогатява по-голямо количество уран, в сравнение с преди съглашението, подписано с шестте сили през 2015 година Това съобщи иранският президент Хасан Рохани в телевизионно послание, съобщи " Ройтерс ".

" Натискът върху Иран се усили, само че ще продължим напред, " цитира думите му организацията.

Рохани не навлезе в детайлности. Миналото лято обаче ислямската република надвиши ограничаването на запасите от едва обогатен (до 3.67%) уран, на което има право съгласно съглашението - 300 кг. Това количество е доста под нужните най-малко 1500 кг за основаване на атомна бомба, както и под прага на обогатяване от 90%.

Иран обаче се отхвърли по-рано този месец от рестриктивните мерки, контрактувани като част от нуклеарната договорка, довела до събаряне на глобите поради нуклеарната му стратегия. В неделя ислямската република изрази желание да отхвърли всички ограничавания, откакто правеше това последователно в продължение на месеци. Те включват и нивото, до което може да бъде обогатяван уранът.

През лятото на 2018 година американският президент Доналд Тръмп изтегли Съединени американски щати от нуклеарната договорка, наричайки я " доста неприятна ", и възвърне американските наказания против страната, които засегнаха тежко стопанската система ѝ. Това обезпокои европейските сътрудници и те оповестиха, че ще създадат вероятното, с цел да спасят съглашението.

Над седмица след тоталния отвод на Иран обаче Англия, Германия и Франция оповестиха, че ще задействат механизма за споразумяване на разногласия, който би могъл (в краен случай) да докара до обновяване на глобите против страната.

Това решение докара през днешния ден до обвинявания от Техеран, че Европа е пожертвала " останките " от съглашението поради икономическите си ползи след вероятен шантаж от страна на Тръмп. В " Туитър " иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф написа, че задачата на задействането на механизма била да се " избегнат новите мита на Тръмп ". Преди време в. " Вашингтон пост " написа, че президентът скрито заплашил трите европейски страни с налагане на 25-процентови мита върху създаваните от тях коли, в случай че не задействат механизма за споразумяване на разногласия, очакван в нуклеарното съглашение, подписано във Виена през 2015 година

Сега Зариф подлага на критика трите европейски страни. " Ако желаете да продадете честността си, давайте. Но не твърдете, че го вършиме поради огромни морални или юридически правила ", споделя той.

Още след първите нарушавания на договорката Иран изиска от Европейски Съюз да подсигурява, че до страната ще доближават изгодите от договорката и от този момент упреква европейските страни, че не вършат задоволително по въпроса.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР