Иран възобнови обогатяването на уран в завода във Фордо. Това

Иран възобнови обогатяването на уран в завода във Фордо. Това ...

Иран възобнови обогатяването на уран във Фордо.


Иран възобнови обогатяването на уран в завода във Фордо. Това обяви на сайта си Организацията за атомна енергия в страната.

От организацията подчертаха, че всички процеси се следят и контролират от Международната агенция за атомна енергия. По този начин Техеран осъществи 4-ата поредна стъпка от поетапното оттегляне от ядреното споразумение, подписано през 2015 година.

Според документа, Иран трябва да модернизира производството на стабилни изотопи във Фордо. Предполага се, че реконструкцията изключва възможността за използването на обекта за военни цели.

Бъдещето на иранската ядрена сделка обаче е под въпрос, защото миналата година САЩ едностранно се оттеглиха от нея и наложиха строги икономически санкции на Техеран.

Възобновяването на процеса по обогатяването на уран е поредна стъпка от поетапното оттегляне на Иран от ядреното споразумение, подписано още от Русия, Китай, Германия, Великобритания и Франция, въпреки призивите им то да се спазва.
Иран възобновява обогатяването на уранИран възобновява обогатяването на уран
Иран ще започне да обогатява уран в завода във Фордо. Това е четвъртата поредна стъпка от поетапното оттегляне на Техеран от ядреното споразумение, по...

Източник: bnt.bg