Иран разследва инцидента в Натанц. Това съобщиха от Комисията за

...
Иран разследва инцидента в Натанц. Това съобщиха от Комисията за
Коментари Харесай

Иран разследва инцидента в Натанц

Иран проверява случая в Натанц .

Това оповестиха от Комисията за национална сигурност и външна политика на иранския парламент, представени от локални медии.

Властите проверява т разнообразни сюжети във връзка с случая.

Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф ще участва на съвещанието на Комисията в неделя.

По време на срещата ще бъдат разисквани резолюцията на МААЕ, ще бъдат разисквани опитите на Съединени американски щати за привеждане на делото на Иран към съглашението за сигурност на Организация на обединените нации и Иран и Китай.

Междувременно представителят на Висшия съвет за национална сигурност (SNSC) Кейван Хосрави съобщи, че повода за случая в нуклеарния комплекс " Шахид Ахмади Рошан Натанз " е открита след техническите следствия и сигурността и ще бъде оповестена навреме заради съображения за сигурност.

Припомняме, че министърът на защитата на Израел Бени Ганц съобщи в неделя, че страната му не носи отговорност за всички произшествия, които се случват в Иран.

Коментарите идват, откакто няколко ирански чиновници настояват, че израелска хакерска атака стои зад детонация в нуклеарното й оборудване в Натанц.

Организацията за атомна сила на Иран съобщи в неделя, че нуклеарното оборудване " Натанц " e претърпяло " обилни " вреди след пожара , избухнал на мястото по-рано през седмицата.
 Иран: Имаше пожар в
Иран: Имаше пожар в " Натанц "

Ядреното оборудване е претърпяло " обилни " вреди

Инцидентът ще забави развиването на страната на съвременни центрофуги и добави, че Техеран възнамерява да размени развалената постройка с по-голяма и по-добре оборудвана.

Иран удостовери случая в четвъртък и към момента проверява повода. Някои ирански представители обаче настояват, че израелската хакерска атака е виновна за пожара.

Заводът за обогатяване на уран в Натанц, обхващащ 100 хиляди квадратни метра и е издигнат на осем метра подземен.
 Израел: Не сме намесени в пожара в
Израел: Не сме намесени в пожара в " Натанц "

Ескалация на напрежението сред Тел Авив и Техеран

Той е едно от няколкото ирански уреди, следени от нуклеарният регулатор на Организация на обединените нации (Международната организация за атомна енергия).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР