Иран разпуска т.нар. морална полиция, каза главният прокурор на страната,

...
Иран разпуска т.нар. морална полиция, каза главният прокурор на страната,
Коментари Харесай

Иран съобщи, че разпуска моралната полиция

Иран разпуска така наречен морална полиция , сподели основният прокурор на страната, представен от иранската работа на Радио Свободна Европа. Новината идва повече от два месеца след началото на митингите, провокирани от гибелта на 22-годишна жена, задържана от моралната полиция за погрешно комплициран хиджаб.

Иранската държавна осведомителна организация цитира основния прокурор Мохамад Джафар Монтазери да споделя, че “моралната полиция няма нищо общо с правораздаването ”. Думите му бяха в отговор на въпроса “защо се разпуска моралната полиция ”.

Моралната полиция е основана през 2006 година със задачата да постанова строгите правила за облеклото на обществени места, най-много на дамите. В началото отрядите от мъже в зелени униформи и дами в черни хиджаби единствено издават предизвестия, само че с годините получават пълномощия да арестуват дами, които съгласно тях са нарушили разпоредбите.

След подобен арест в Техеран през септември умря 22-годишната Махса Амини . Властите настояват, че карцерът няма нищо общо със гибелта на дамата, само че фотоси от болничното заведение демонстрираха следи от принуждение по тялото и главата ѝ.

Смъртта на Амини провокира всеобщи митинги в Иран. Властите реагираха с принуждение. По данни на Техеран до началото на декември повече от 200 души са починали при митингите. Според правозащитни организации обаче жертвите са най-малко два пъти повече. Сред тях има и деца.

През последните седмици управляващите в ислямската република за пръв път позволиха, че е допустимо строгите правила за обличане на дамите да се трансформират.

Главният прокурор сподели в събота, че управляващите разискват дали законът, който задължава дамите да носят хиджаб на обществени места да бъде изменен. Той добави, че това ще стане ясно “до седмица или две ”.

В неделя зам.-министърът на сигурността Маджид Мирахмади сподели пред държавната телевизия, че главните аргументи за митингите не са стопански.

“Това е проблем, само че не е главната причина ”, сподели той. “Това е митинг против несправедливостта. ”

Иранският президент Ебрахим Раиси сподели в събота, че ислямските основи на Иран са заложени в конституцията.

“Но има способи за използване на конституцията, които могат да бъдат гъвкави ”, добави той.

Версията на иранските водачи до момента беше, че митингите са “бунтове ”, проведени от задгранични врагове на страната. Най-малко петима протестиращи са наказани на гибел по отношение на демонстрациите.
 С целувка против режима  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР