Иран разполага с достатъчно количество високообогатен уран за производството на

...
Иран разполага с достатъчно количество високообогатен уран за производството на
Коментари Харесай

Ядрената агенция на ООН: Иран вече има достатъчно уран за няколко атомни бомби

Иран разполага с задоволително количество високообогатен уран за производството на " няколко " атомни бомби, в случай че реши да го направи, предизвести най-висшият представител на Организация на обединените нации по нуклеарната енергетика. Нови дипломатически старания, ориентирани към наново ограничение на нуклеарната стратегия на страната обаче наподобяват по-малко евентуални от всеки път в миг, когато Техеран въоръжава Русия във войната ѝ в Украйна, а Ислямската република е обхваната от безредици.

Предупреждението на Рафаел Мариано Гроси, общоприет шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ), в отговор на въпроси на евродепутати от тази седмица, демонстрира какъв брой доста са се вдигнали залозите към нуклеарната стратегия на Иран. Дори в пика на предходни прояви на напрежение сред Запада и Техеран по време на ръководството на твърдолинейния президент Махмуд Ахмадинеджад преди сключването на нуклеарната договорка през 2015 година, Иран в никакъв случай не е обогатявал уран до такива равнища както в този момент.

От месеци специалисти по неразпространение на нуклеарно оръжие загатват, че Иран разполага с задоволително уран, обогатен до 60 %, с цел да създаде минимум една атомна бомба, въпреки Техеран от дълго време да твърди, че нуклеарната му стратегия е за мирни цели. Едновременно с предизвестието през вчерашния ден, че " би трябвало да сме доста деликатни " в мненията за иранската нуклеарна стратегия, Гроси без заобиколки призна до какви мащаби в действителност са достигнали запасите от високо обогатен уран на Иран.

" Едно нещо е несъмнено: Те са натрупали сега задоволително нуклеарен материал за изработката на няколко нуклеарни оръжия, а освен на едно ", сподели Гроси.

Аржентинският посланик загатна известната тирада на Бенямин Нетаняху през 2012 година в Организация на обединените нации, в която израелският министър председател сподели картинка на бомба с пламнал фитил и драсна алена линия върху нея, с цел да призове света да не допусне Техеран да продължи с програмата си за високо обогатяване на уран. Макар нуклеарната договорка от 2015 година фрапантно да понижи запасите с уран на Иран и да постави таван на обогатяването му до 3,67 %, Натаняху сполучливо лобира пред тогавашния американски президент Доналд Тръмп да изтегли Съединени американски щати от съглашението, което стана причина на настоящето напрежение.

" Спомняте си, че имаше диалози за пробив, а Нетаняху размахваше картинки в Организация на обединените нации и драскаше червени линии върху тях, е, това към този момент е далечно минало. Те (Иран) разполагат със 70 кг уран, обогатен до 60 %... Количествата са налични ", сподели Гроси и добави: " Това не значи, че разполагат с нуклеарно оръжие. Така че към момента нямаме разпространяване ".

Опасността обаче остава. Анализатори показват образеца със Северна Корея, която през 1994 година реализира съглашение със Съединени американски щати за отвод от програмата си за нуклеарни оръжия. Сделката се провали през 2002 година През 2005 година смутен от желанията на Съединени американски щати след нашествието им в Ирак, Пхенян разгласи, че е основал нуклеарно оръжие. Сега Северна Корея разполага с балистични ракети, способни да носят нуклеарни бойни глави и да доближат територията на Съединени американски щати.

Иранското посланичество към Организация на обединените нации към момента не е дало отговор на запитванията за коментар за думите на Гроси, а управляващите в Техеран към този момент също не бързат с реакцията. Иранската държавна телевизия обаче цитира Мохамад Еслами, шеф на нуклеарната стратегия на страната за мирни цели, който сподели през вчерашния ден, че Техеран ще приветства възможна аудиенция на Гроси в страната.

Ирански дипломати от години привеждат проповедите на висшия водач аятолах Али Хаменей като наложителните фетви, или религиозни укази, като доказателство, че Иран няма да се стреми към основаване на нуклеарна бомба. Ирански представители през последните месеци обаче започнаха намерено да приказват за вероятностите за производство на нуклеарни оръжия.

Преговорите сред Иран и Запада приключиха през август с " финален текст " на пътна карта за възобновяване на договорката от 2015 година, която и до момента Иран не е одобрил. След като иранската парична единица - риалът удари рекордно дъно по отношение на $, ирански представители, в това число външният министър Хосейн Амир Абдолахиан насочи неподкрепени с доводи искания към американски чиновници да се съгласят с настояванията им и да размразят иранските активи в чужбина.

В Държавния департамент отводите на иранските искания стават все по-резки.

" Чухме редица изявления от страна на иранския външен министър, които са двусмислени, в случай че не чисти неистини, по тази причина ще имам на разум този по-широк подтекст, когато говорите за изявления на иранския външен министър " сподели в понеделник в отговор на журналистически въпрос представителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Прайс и други представители на държавното управление на президента Джо Байдън споделят, че всевъзможни бъдещи диалози с Иран не са вероятни, до момента в който Техеран продължава репресиите против продължаващите с месеци митинги след гибелта на Махса Амини, млада жена, арестувана през септември от нравствената полиция. Най-малко 527 души бяха убити, а над 19 500 задържани на фона на безредиците, оповестява организацията " Активисти за човешки права в Иран ", следяща митингите.

Друга причина за раздразнението на американците, а от ден на ден и на европейците, е въоръжаването от Иран на Русия с ударни дронове, с които нееднократно са били атакувани електроцентрали и цивилни цели в цяла Украйна. Остава неразбираемо какво Техеран, който е минал през комплицирани исторически интервали в връзките си с Москва, чака да получи в подмяна за оръжейните си доставки за Русия. Ирански народен представител загатна, че Ислямската република може да получи изтребители Су-35 за подмяна на остарялата си въздушна армада, формирана от американски самолети, създадени преди 1979 година, въпреки сходна договорка да не доказана.

Подобни изтребители биха подсигурили сигурна въздушна защита за Иран, в частност, откакто нуклеарните му уреди могат все по-лесно да бъдат атакувани. Израел, който е правил въздушни удари, с цел да осуети нуклеарните стратегии на Ирак и Сирия, предизвести, че няма да разреши на Иран да се снабди с нуклеарна бомба.

Съединени американски щати и Израел организираха също най-големите си взаимни военновъздушно, сухопътно и военноморско обучение тази седмица с над 140 бойни самолети, самолетоносачна ударна група и съвсем 8000 бойци, наречено " Хвойнов дъб ". Пентагонът сподели, че учението " не е ориентирано против някакъв съответен съперник или опасност ". То обаче идва на фона на изострено напрежение с Иран и включва зареждане на самолети във въздуха, тренировки за поразяване и обезвреждане на противовъздушната защита на съперника, все качества, които биха били основни при нанасяне на въздушни удари.

Гроси сподели, че към този момент не вижда " съвсем никаква дипломатическа интензивност " в опит да се възвърне нуклеарната договорка с Иран, съглашение, което в този момент разказва като " празна черупка ". Той обаче прикани за повече дипломация в миг, когато на Техеран към момента би му лишило време да проектира и да изпита всякакво допустимо нуклеарно оръжие.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР