Иран освободи руската журналистка Юлия Юзик, задържана заради съмнения за

Иран освободи руската журналистка Юлия Юзик, задържана заради съмнения за ...

Иран пусна журналистката Юлия Юзик.

Иран освободи руската журналистка Юлия Юзик, задържана заради съмнения за връзки с израелското разузнаване и тя вече пътува за Москва, съобщи руското посолство в Техеран, предава радио Свобода.
Журналистът Борис Войцеховски, идентифициран от руските медии като бивш съпруг на Юзик, заяви във Фейсбук, че дори вече е кацнала в руската столица.
38-годишната журналистка и писателка беше арестувана в Техеран миналата седмица.
Говорител на иранското правителство заяви, че тя е задържана заради предполагаеми нарушения с визата, но според руското посолство тя е обвинена, че работи за израелските служби за сигурност.
Руското радио Свобода обаче съобщава, че паспортът на Юзик бил отнет още на летището. Самата тя успяла при задържането си да съобщи на роднини, че са й казали, че я обвиняват в шпионаж в полза на Израел. В съобщението на руското посолство обаче не се казва дали тези обвинения са снети, подчертава радио Свобода.
Русия извика иранския посланик миналата седмица, за да даде обяснения за обстоятелствата около ареста. Вчера международната организация "Репортери без граници" призова Иран да освободи Юлия Юзик. В апела се казва, че визовите въпроси не може да се смятат за достатъчно основание за ограничаването на свободата на журналистката.
Юзик е работила за редица издания, включително руската версия на „Нюзуик“. Тя е автор на две книги, между които „Речник на Беслан“ („Бесланский словарь“), базирана на свидетелства на оцелели от клането в училище през 2004 г., отнело най-малко 330 живота, повече от половината на деца и „Годениците на Аллах“ ("Невесты Аллаха"), преиздадена в девет страни. Тя разказва за живота и смъртта на чеченските жени-камикадзе в Русия.

Източник: actualno.com