Иран освободи руската журналистка Юлия Юзик, задържана заради съмнения за

...
Иран освободи руската журналистка Юлия Юзик, задържана заради съмнения за
Коментари Харесай

Иран пусна журналистката Юлия Юзик

Иран освободи съветската журналистка Юлия Юзик, арестувана поради подозрения за връзки с израелското разузнаване и тя към този момент пътува за Москва, заяви съветското посолство в Техеран, предава радио Свобода.
Журналистът Борис Войцеховски, разпознат от съветските медии като някогашен брачен партньор на Юзик, съобщи във Facebook, че даже към този момент е кацнала в съветската столица.
38-годишната журналистка и писателка беше задържана в Техеран предходната седмица.
Говорител на иранското държавно управление съобщи, че тя е арестувана поради хипотетични нарушавания с визата, само че съгласно съветското посолство тя е упрекната, че работи за израелските служби за сигурност.
Руското радио Свобода обаче оповестява, че паспортът на Юзик бил лишен още на летището. Самата тя съумяла при задържането си да заяви на родственици, че са й споделили, че я упрекват в шпионаж в интерес на Израел. В известието на съветското посолство обаче не се споделя дали тези обвинявания са снети, акцентира радио Свобода.
Русия извика иранския дипломат предходната седмица, с цел да даде пояснения за събитията към ареста. Вчера интернационалната организация " Репортери без граници " прикани Иран да освободи Юлия Юзик. В апела се споделя, че визовите въпроси не може да се считат за задоволително съображение за ограничението на свободата на журналистката.
Юзик е работила за редица издания, в това число съветската версия на „ Нюзуик “. Тя е създател на две книги, сред които „ Речник на Беслан “ („ Бесланский словарь “), основана на свидетелства на оживели от клането в учебно заведение през 2004 година, лишило минимум 330 живота, повече от половината на деца и „ Годениците на Аллах “ ( " Невесты Аллаха " ), преиздадена в девет страни. Тя споделя за живота и гибелта на чеченските жени-камикадзе в Русия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР